AMF Aktiefond Asien Stilla havet
AMF Aktiefond Asien Stilla havet – Japan och Taiwan i täten under ett starkt kvartal (Finwire)

2024-04-16 13:45

AMF Aktiefond Asien Stilla havet steg med 11,6 procent under första kvartalet medan fondens jämförelseindex steg med 11,4 procent. Den stora överraskningen har varit bolagens mycket starka vinstutveckling, enligt fondens förvaltare Henrik Oh.

”Konjunkturen har också varit starkare än väntat och marknaden har prisat om antalet räntesänkningar från den amerikanska centralbanken från fem sänkningar till tre”, menar Henrik Oh.

Fondens främsta relativa bidragsgivare var innehavet i det taiwanesiska teknologibolaget TSMC. Bolaget gynnas av den starka AI-trenden man ser och aktien steg med 34 procent under perioden. Andra positiva bidragsgivare var den japanska finanskoncernen SMFG (+30 procent under kvartalet) och det kinesiska resebolaget Tongcheng Travel (+51 procent).

Fondens relativa avkastning påverkades negativt av undervikten i Toyota vars aktie steg med 45 procent, avsaknaden av innehav i Tokyo Electron (+56 procent under kvartalet) och övervikten i Chailease (–9 procent).

Taiwan och Japan steg kraftigt med uppgångar om 19 respektive 18 procent. Uppgången i Taiwan förklaras till stor del av att landets teknologisektor utgör en stor del av börsen.

”Uppgången i Japan bygger till stor del på optimism över att Japan visar på måttligt positiv inflation då landet länge har brottats med deflationsproblem. Bank of Japan svarade med att höja styrräntan för första gången på många år. De japanska bolagen har också fortsatt sitt arbete med ökat aktieägarfokus vilket bland annat syns i form av höjda utdelningar och aktieåterköp”, skriver förvaltaren.

Kinesiska aktier utvecklades mer blygsamt med en uppgång på 4 procent, drivet av fortsatt geopolitisk oro, framför allt när det gäller relationen mellan USA och Kina. Den kinesiska konsumtionen har också varit svag.

Energi och informationsteknologi var bästa sektorer med uppgångar om 18 respektive 17 procent. Oljepriset gick upp med 14 procent under kvartalet. Basindustri och dagligvaror hade en svagare utveckling.

Fondens strategi är att ta bolagsspecifik risk, snarare än sektorrisk eller marknadsrisk. I slutet av kvartalet hade fonden större övervikter i den japanska finanskoncernen SMFG, det japanska kemibolaget Shin-Etsu Chemical och East Japan Railway. Större undervikter fanns i det japanska bilbolaget Toyota, det australiensiska gruvbolaget BHP och det japanska teknologibolaget Tokyo Electron.

”Konjunkturläget och hur marknaden prisar in kommande räntesänkningar kommer att stå fortsatt i centrum den närmaste perioden. Störst fokus ligger på Kina och landets problem med fastighetssektorn.”

De största innehaven vid utgången av perioden var TSMC (portföljvikt 7,3 procent), Sumitomo Mitsui Financial Group (3,5 procent), Shin-Etsu Chemical (3,3 procent), Reliance Industries (2,8 procent) och Tencent (2,8 procent).

Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

AMF Aktiefond Asien St... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -