ECB
KAN SÄNKA I JUNI, MEN HELST INTE LÅNGT FÖRE FED - HOLZMANN (Direkt)

2024-04-03 07:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB kan börja sänka styrräntan i juni eftersom inflationen kan sjunka snabbare än väntat, men ECB bör inte gå allt för långt före Federal Reserve eftersom det skulle minska kraften i lättnaderna.

Det sade ECB-rådsledamoten Robert Holzmann i en intervju med Reuters.

"April finns inte på min radar… I juni har vi mer information", sade han.

"Om data tillåter det, då kommer beslut att fattas. Jag har inga principiella invändningar mot att sänka i juni, men jag skulle vilja se data först och jag vill fortsätta vara databeroende", fortsatte Holzmann.

Han varnade samtidigt för att om Federal Reserve inte sänker styrräntan i juni så kan marknadsreaktionen på policydivergensen motverka mycket av fördelarna av en ECB-sänkning. ECB bör därför vara försiktiga med att agera på egen hand, enligt Robert Holzmann.

"Om data i juni visar en starkt baserad miljö för en sänkning, en vecka innan Fed fattar sitt beslut, då är det mycket troligt att vi gör det med hopp om att Fed följer efter. Om de inte följer efter, då kan det reducera effekten av vårt steg", sade han.

Holzmann tillade att även efter en sänkning av depositräntan, som för närvarande är 4,00 procent, kommer räntan vara fortsatt restriktiv för tillväxten, och ECB skulle behöva gå betydligt lägre för att nå en neutral nivå.

"Om produktivitetsgapet mot USA är så stort som i dag, då kan även 3 procent vara för stramt", sade han.

Robert Holzmann tror nu att inflationen i euroområdet kan sjunka snabbare än vad som antogs i ECB-prognoserna i mars. Råvarupriserna är relativt gynnsamma och varuprisinflationen sjunker, till stor del på grund av billig import från Kina. Han tonade också ner oron över fortsatt relativt höga löneökningar.

"Lönerna är definitivt en risk för inflationen, men vi har också sett att företag, om deras prissättningsförmåga minskar, kommer att behöva acceptera lägre priser", sade han.

I intervjun upprepade Robert Holzmann också att ECB måste sluta subventionera banker och i stället sänka räntan på de stora mängder likviditet som de tidigare lånat billigt från centralbanken.

Affärsbanker i euroområdet sitter på 3.200 miljarder euro i överskottslikviditet som de för närvarande parkerar till 4 procents ränta hos ECB. Det leder i sin tur till stora förluster för de nationella centralbankerna.

"Det finns inga penningpolitiska skäl för den nuvarande strukturen för denna subvention. Det är inte acceptabelt att den nuvarande strukturen lägger en stor börda på de finansiella resultaten för centralbankerna. Vi kan inte gå med underskott utan något slut i sikte", sade Robert Holzmann.

En dellösning på problemet som Robert Holzmann förordar skulle vara att bankerna skulle behöva placera 5-10 procent av överskottslikviditeten hos ECB utan ränta.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -