ODIN Sverige C SEK
Odin Sverige minskade 2,18 procent i januari – stark rapport från Hemnet (Finwire)

2024-02-15 13:52

Fonden Odin Sverige C SEK minskade 2,18 procent i januari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,44 procent. På rullande 12 månader har fonden avkastat 3,67 procent och är därmed sämre än index som har ökat 8,46 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud.

Förvaltarna skriver inledningsvis att året började med en svagare utveckling jämfört med avslutningen av 2023. De flesta sektorer föll, med undantag för sjukvård och banker.

De starkaste bidragsgivarna under månaden var Hemnet, Addnode och AQ Group, medan de svagaste inkluderade Sinch, Embracer och Avanza Bank.

Under januari har 9 av 33 innehav i portföljen hunnit rapportera för det fjärde kvartalet. Siffrorna från Atlas Copco, Epiroc, Beijer Ref, Munters, Avanza, Nordnet och Byggmax var i linje med förväntningarna, medan Essity levererade en svagare rapport och Hemnet starkare än väntat.

Vad gäller Hemnet ökade den genomsnittliga intäkten per annons med 46 procent, omsättningen med 37 procent och ebitda med 60 procent.

"En viktig drivare av den exceptionellt starka tillväxten är att bolaget sett en kraftig ökning – nästan en dubblering från föregående år - av antalet bostadssäljare som väljer att använda Hemnets Plus- och Premiumpaket, samt mer flexibla betalningsvillkor", skriver förvaltaren.

Essity däremot levererade ett rörelseresultat på 6 procent lägre än väntat, trots att det var en ökning om 19 procent jämfört med i fjol.

"Resultatförbättringen var driven av fortsatt marginalåterhämtning efter de senaste årens kraftiga kostnadsmotvind, så den negativa överraskningen berodde främst på att omsättningen krympte organiskt med -0,7 procent när förväntningen var en tillväxt om +1,3 procent."

Största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Atlas Copco, Assa Abloy och Astra Zeneca med portföljvikter om 8,32, 6,85 respektive 5,64 procent. Största sektorer var samtidigt industrivaror och -tjänster, informationsteknik och hälsovård.

Odin Sverige C SEK, % januari, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,18
Index MM, förändring i procent -1,44
Fond ett år, förändring i procent 3,67
Index ett år, förändring i procent 8,46

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ODIN Sverige C SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -