Hemnet Group
Enkätundersökning: Mäklare tror fler bostäder säljs utanför Hemnet i framtiden (Finwire)

2024-01-23 10:05

Fler än var femte bostad säljs utanför Hemnets sajt och en majoritet av storstadsmäklarna tror att det kommer att bli vanligare att inte nyttja sajten för försäljningar i framtiden. Det är resultatet av en enkätundersökning som SBAB genomfört med mäklare.

Mäklarna som tillfrågats har fått besvara hur stor andel av de bostadsförsäljningar de gör som sker utanför Hemnets sajt.

SBAB:s privat- och boendeekonomin Linda Hasselvik säger att Hemnet revolutionerade marknaden när sajten lanserades och bidrog till enkelhet och transparens mellan köpare och säljare.

"Nu ser vi dock en tydlig trend mot att allt fler bostäder säljs utanför Hemnet, vilket ställer nya krav på alla parter", säger hon.

En förklaring till detta kan enligt Hasselvik vara att den så kallade förmarknaden, där mäklare arbetar med "snart till salu" eller "kommande", växer. Det innebär att mäklaren lägger upp bostaden först via sin hemsida.

"Att erbjuda en potentiell säljare att lägga upp bostaden på förmarknaden kan vara ett sätt för mäklaren att få in även en lite avvaktande kund. Säljaren kan på så vis testa marknaden utan att behöva gå ut med en skarp annons på Hemnet", säger hon.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Hemnet Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -