På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

GOOGLE
RYSSLAND TYCKS KOORDINERA CYBERANGREPP I REKORDTAKT – WSJ (Direkt)

2022-09-23 13:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bevishögen för att Rysslands militära säkerhetstjänst koordinerar pro-ryska hackare växer i rekordtakt och vissa amerikanska institutioner har attackerats, enligt analytiker hos sökmotorbolaget Google.

Det Google-ägda cybersäkerhetsbolaget Mandiant har de senaste månaderna kunnat observera en ojämförligt stor mängd aktiviteter där den militära ryska säkerhetstjänsten GRU tillsammans med ryskpatriotiska hackare brutit sig in och planterat skadlig kod hos sina offer.

Ökningen relateras till kriget i Ukraina, enligt militär- och säkerhetsanalytiker, ett krig där Ryssland den senaste månaden lidit nederlag under en ukrainsk motoffensiv och där president Vladimir Putin i veckan aviserade en partiell mobilisering till armén. Det är första gången sedan andra världskriget som Ryssland mobiliserar befolkningen till krigsmakten.

I vissa fall har det rört sig om datastölder och i andra fall av total systemförstörelse, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till en rapport från Mandiant som ska presenteras under fredagen.

Bevisföringen lyder att data som stulits publicerats av hackarorganisationer kopplade till GRU inom 24 timmar efter fullbordad hackning. Arbetssättet att arbeta med hackarnätverk möjliggör för GRU att skylla ifrån sig.

I inledningen av kriget manade myndigheter i såväl USA som Europa till vaksamhet av oro för att ryska hackningsangrepp skulle kunna slå ut kritisk infrastruktur och myndigheter. Detta har, åtminstone inte hittills, blivit verklighet.

John Hultquist, vice vd på Mandiant, hävdar dock att hackargruppernas angrepp fortsatt inte kan tas lättvindigt.

"De är kapabla att släcka lyset", sade han till Wall Street Journal.

I somras angreps bland annat amerikanska kongressens hemsida, congress.gov, vilket föranledde att sajten inte gick att nå under två timmar. Orsaken var en så kallad "ddos-attack", ett överbelastningsangrepp.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -