HOLMEN
EGEN ENERGIFÖRSÖRJNING, PRISHÖJNINGAR GAV STARKT 2 KV (Direkt)

2022-08-19 07:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Holmens egenförsörjning av ved och energi kombinerat med prishöjningar inom samtliga produktområden har gjort att skogskoncernen redovisat sitt "bästa kvartalsresultat någonsin".

Det skriver bolaget i rapporten för det andra kvartalet.

Rörelseresultatet kom in på 2.101 miljoner kronor (898), vilket var över analytikernas förväntningar på 1.686 miljoner.

På virkesmarknaden var efterfrågan på timmer fortsatt stor under det andra kvartalet och under våren tilltog även konkurrensen om massaveden med stigande priser som följd. Prishöjningarna ökade resultatet från skogen till 349 miljoner kronor. Högre försäljningspriser bidrog, skriver bolaget.

Efterfrågan på kartong för konsumentförpackningar var god och marknadspriserna steg när producenter förde vidare ökade råvarukostnader till nästa led.

"Prishöjningar i kombination med att vi är självförsörjande på energi i både Iggesund och Workington ökade resultatet till 274 miljoner kronor trots ökade kostnader för kemikalier och logistik", uppger vd Henrik Sjölund i rapporten.

Under fjärde kvartalet 2022 planeras för ett större underhållsstopp vid Iggesunds bruk vilket väntas påverka resultatet negativt med 180 miljoner kronor.

Papper-rörelsen stack ut extra mycket under kvartalet, i förhållande till analytikernas förväntningar. Utfallet var 84 procent bättre än förhandstipsen.

"På pappersmarknaden har priset, trots stora höjningar vid årsskiftet, fortsatt att stiga som en följd av brist på både energi och fiber i stora delar av Europa. Tack vare stigande papperspriser och en fördelaktig kostnadsposition kunde vi höja resultatet till 767 miljoner kronor", skriver Holmen-chefen.

Intresset för att bygga i trä beskrivs vara stort men efterfrågan inom affärsområdet Trävaror mattades under kvartalet till följd av osäkerhet kring byggkonjunkturen och välfyllda lager. Priserna, som stigit kraftigt under året, kulminerade och sjönk mot slutet av kvartalet i både Europa och USA.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Holmen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -