Carnegie Asia minskade 3,84 procent i juni - analyserar innehavet TSMC (Finwire)

2022-07-20 13:03

Fonden Carnegie Asia minskade 3,84 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden minskat 10,73 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Gunnar Påhlson.

Förvaltaren lyfter i månadsrapporten för juni upp innehavet Taiwan Semiconductor, TSMC, som är världens största tillverkare av kundanpassade halvledare. Påhlson nämner att bolaget finns bland de som utvecklats svagast på börsen i år och analyserar verksamhetens första halvår.

Han noterar bland annat företagets ökade försäljning om 36 procent, samt faktumet att deras tillverkning körs på full kapacitet. Att bolaget lyckats höja priserna utan att skada efterfrågan nämns ytterligare. Förvaltaren menar även att dess PE-tal på 13 inte känns som ansträngande.

"Halvledare som sektor ses som en cyklisk bransch med hög känslighet i efterfrågan för den möjliga recession som nu prisas in när kapitalkostnaden stiger. Vi ser redan svagare efterfrågan för datorer och mobiltelefoner. Däremot är efterfrågan på halvledare från biltillverkare och operatörer av datacenters fortfarande hög", tycker Påhlson.

Fortsättningsvis förklarar förvaltaren även att passiva fonder samt ETF-fonder svarar för cirka hälften av utländska investerares innehav i Asien, vilket innebär att när riskviljan avtar noteras negativa flöden från passiva fonder - vilket drabbar stora bolag som TSMC.

"Slutligen drabbas Taiwan som land av en ökad oro för geopolitiska störningar. Kinas uttalde vilja att återförena Taiwan med fastlandet utgör ett framtida hot mot demokratin i Taiwan. Detta blir extra tydligt när man studerar utvecklingen de senaste åren i Hong Kong", avslutar förvaltaren.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var just TSMC med en portföljvikt om 7,2 procent, följt av Tencent och Samsung med vikter på 5,8 respektive 4,7 procent.

Största sektor var teknik, följt av finans och konsumtion.

Carnegie Asia, % juni, 2022
Fond MM, förändring i procent -3,84
Fond i år, förändring i procent -10,73

Jesper Ahlberg
jesper.ahlberg@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie Asia A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -