EUROGRUPP
KAN EJ ENAS OM BANKUNIONEN ELLER NY ESM-CHEF (Direkt)

2022-05-23 21:49

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Euroländernas finansministrar kunde på måndagskvällen varken enas om en arbetsplan för bankunionen eller en ny chef för euroländernas räddningsfond ESM.

Ändå var Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe nöjd med mötet. Han hade inte räknat med överenskommelser i någon av frågorna, sade han vid en presskonferens.

"Åsiktsskillnader finns kvar, som väntat", sade han om försöket att få euroländerna att enas om en arbetsplan för beslut om bankunionen, inklusive riskdelning.

Splittringen är stor mellan nordliga och sydliga euroländer. Nordliga länder vill att sydliga länder ska sänka riskerna i sina banksystem innan riskerna delas mellan euroländerna.

Paschal Donohoe sade att hans förslag till arbetsplan är noga balanserat för att alla parter ska kunna acceptera det. Han siktar på beslut vid eurogruppens möte den 16 juni.

När det gäller kampen om att bli ny chef för Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, så sållades en av fyra kandidater bort.

Efter en indikativ omröstning valde Nederländernas förre statssekreterare Menno Snel att dra tillbaka sin kandidatur.

Kvar finns nu de tre kandidaterna Marco Buti från Italien, som är kanslichef hos EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni, Luxemburgs förre finansminister Pierre Gramegna och Portugals förre finansminister Joao Leao.

En andra indikativ omröstning hölls, men ingen kandidat valde att dra sig tillbaka efter denna omgång.

Även i denna fråga siktar Pachal Donohoe siktar på beslut vid junimötet.

"En hel del arbete måste göras till dess", sade han.

Mandatet för den nuvarande ESM-chefen Klaus Regling löper ut i oktober.

ESM skapades under finanskrisen för att hantera nödlån till krisdrabbade euroländer. I många mottagarländer fick ESM dålig klang eftersom ESM var med att förhandla fram hårda krav på ekonomiska reformer för att nödlånen skulle betalas ut. Förhandlingarna med mottagarlandet sköttes tillsammans med IMF, kommissionen och ECB.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -