WÄRTSILÄ
COVID DEN FAKTOR SOM PÅVERKAR OSS MEST – VD (Direkt)

2022-01-28 12:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Liksom många andra industribolag är Wärtsilä påverkade av externa faktorer som komponentbrist, inflation och logistikbekymmer. Covid-19 ligger dock som en större våt filt över verksamheten.

Det säger vd Håkan Agnevall till Nyhetsbyrån Direkt efter fredagens bokslutsrapport.

Wärtsilä rapporterade på fredagsmorgonen en nettoomsättning för det fjärde kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar med 16 procent, enligt Infronts sammanställning. Orderingången kom samtidigt in 24 procent bättre än förhandstipsen.

"Det var ett positivt kvartal. Man kan säga att vi rör oss åt rätt håll både när det gäller orderingång och försäljning, resultat och kassaflöde", säger Håkan Agnevall.

Han påpekar samtidigt att Wärtsilä har haft en stor orderingång på utrustning vilket innebär att försäljningsmixen under 2022 kommer ha en lägre andel service. Serviceaffären är den del av Wärtsiläs verksamhet som genererar högst marginaler.

Ser ni att kunder tidigarelägger order på grund av störningarna?

"Nej, det kan jag inte säga. Det som påverkar oss mer är covidsituationen. Om vi tittar på marina sidan är kryssningsbranschen en viktig kund för oss och det är klart att den är starkt påverkad av hur omikron utvecklar sig. Under förra året var det en väldigt positiv utveckling när det gäller användandet som gick från 20 procent vid sommaren till ungefär 70 procent på slutet av året. Sedan kom omikron och då uppstod en osäkerhet, men när jag pratar med våra kryssningskunder är de ganska optimistiska kunder är de ganska optimistiska för sommaren", säger Håkan Agnevall.

På energisidan konstaterar han att många av Wärtsiläs marknader är utvecklingsländer där vaccinationsprogrammen inte har kommit lika långt.

"Det påverkar både beslutsprocessen för nya energiprojekt men det kan också påverka exekveringen", påpekar han.

Vid 12.20-tiden på fredagen hade Wärtsilä fallit 8,1 procent på Helsingforsbörsen.

Emil Mattsson +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Wärtsilä Oyj Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -