På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

VOLVO
IHÅLLANDE BEGRÄNSNINGAR VÄNTAS TYNGA 4 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2022-01-26 13:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbils-, buss- och anläggningsmaskinstillverkaren Volvo väntas ha påverkats negativt under det fjärde kvartalet av fortsatta begränsningar i leveranskedjan och högre kostnader. Orderingång spås i sin tur vara på en fortsatt låg nivå, som en följd av Volvos beslut att vara försiktigt med att lägga in order.

Det framgår av en rad analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför rapportsläppet.

"Vi förväntar oss att Volvo i stort sett kommer att prestera i linje med sina prognoser efter det tredje kvartalet. Det indikerade begränsningar i leveranskedjan som leder till färre levererade fordon och en rörelseresultatminskning på 8 procent, mätt i kvartalstakt. Långa ledtider förväntas hämma beställningar", sammanfattar Kepler Cheuvreux i en analys.

Enligt snittestimatet i Infronts sammanställning av 15 analytikers estimat väntas Volvokoncernens nettoomsättning sjunka med 2,4 procent till 94,5 miljarder kronor fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Det justerade rörelseresultatet väntas hamna på 10,1 miljarder kronor (10,9), med en justerad rörelsemarginal på 10,6 procent, enligt Infront.

Orderingången spås uppgå till 54.815 lastbilar under fjärde kvartalet, enligt snittestimatet, vilket är en minskning jämfört med 86.069 fordon motsvarande kvartal 2020. Under det tredje kvartalet sjönk Volvos orderingången på lastbilar med 11 procent till 51.118 fordon.

"Orderböckerna är jättefulla, därför är orderingångssiffran inte så relevant för att spegla aktivitetsnivån. Vi försöker vara tydliga med att det inte är något bra mått just nu på vart marknaden är på väg", påpekade Volvos vd Martin Lundstedt i samband med niomånadersrapporten.

Pareto Securities räknar med att Volvo bara har haft några dagar med produktionsstopp under det fjärde kvartalet, vilket är en förbättring jämfört med fyra veckor under andra kvartalet och två veckor under det tredje kvartalet.

"Utsikter från Volvoledningen avseende lastbilsmarknaden och den förväntade framtida produktionspotentialen kan bekräfta ett mer positivt scenario, vilket kan utgöra en positiv katalysator för aktiekursen", skriver Pareto i en analys.

På utsiktsfronten flaggar DNB Markets för att Volvo befaras sänka prognosen för anläggningsmaskinsmarknaden i Kina.

Enligt Infronts snittestimat väntas Volvo föreslå en utdelning på totalt drygt 14 kronor per aktie, varav 7:04 kronor i ordinarie och 7:42 kronor i extrautdelning.

Volvos rapport väntas fredagen den 28 januari klockan 7.20. En rapportpresentation inleds klockan 9.00.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -