På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOC
OFÖRÄNDRAD STYRRÄNTA PÅ 0,25%, SLOPAR GUIDNING (NY) (Direkt)

2022-01-26 16:22

(tillägg: i rubrik samt från stycke tre)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bank of Canada, BOC, lämnar styrräntan oförändrad på 0,25 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos förväntades också räntan lämnas oförändrad.

BOC skriver i ett pressmeddelande att med tanke på att de lediga resurserna nu har absorberats tar banken nu bort sin "exceptionella" framåtblickande guidning om policyräntan, att den ska vid den effektiva lägre gränsen.

"Framöver räknar det styrande rådet med att räntan kommer att behöva höjas, och att tidpunkten och takten för dessa höjningar ska vägledas av bankens åtagande om att uppnå inflationsmålet", skriver BOC.

Samtidigt fortsätter de med återinvesteringarna av förfallande värdepapper och behåller därmed innehaven at statspapper på en i stort sett konstant nivå, åtminstone tills styrräntan börjar höjas.

"Vid den punkten kommer det styrande rådet överväga ett slut för återinvesteringsfasen och minska storleken på balansräkningen genom att låta förfallande statsobligationer löpa ut", skriver BOC

Beträffande KPI-inflationen konstaterar BOC att den fortsatt ligger väl över målintervallet samtidigt som kärninflationsmåtten att stigit sedan oktober. Fortsatta utbudsbegränsningar i kombination med högre priser på livsmedel och energi väntas hålla KPI-inflationen nära 5 procent under första halvan av 2022.

När väl utbudsbristerna lättar väntas inflationen falla relativt snabbt mot omkring 3 procent vid årsskiftet och därefter sjunka gradvis mot målet under prognosperioden. Inflationsförväntningarna har rört sig uppåt, men förväntningarna på längre sikt är fortsatt förankrade vid 2-procentsmålet.

"Banken kommer att använda sina penningpolitiska policyverktyg för att säkra att högre kortsiktiga inflationsförväntningar inte bäddas in i den aktuella inflationen", skriver BOC.

Banken noterar samtidigt att Kanadas BNP-tillväxt ser ut att ha varit starkare än väntat under andra halvåret 2021, och att ekonomin därmed inledde 2022 med ett betydande momentum. Prognosen är dock att BNP-tillväxten kommer att dämpas från 6,75 procent 2021 till omkring 3,5 procent 2022 och 2023.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -