På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fjolåret blev ett rekordår vad gäller fondsparande (Finwire)

2022-01-18 09:11

Fjolåret blev ett nytt rekordår vad gäller svenskt fondsparande. Totalt sparade svenskarna 195 miljarder kronor i fonder. Den starka börsutvecklingen gjorde också att fondförmögenheterna slog nytt rekord, visar data från Fondbolagens förening.

”2021 slutade som ett riktigt rekordår, både vad gäller nysparandet i fonder såväl som fondförmögenheten som helhet. Detta trots att vi fortsatt befinner oss i en pandemi och genomgick turbulenta tider med bland annat inflationsoro, halvledarbrist samt stormiga råvaru- och elpriser. Spararnas intresse för globala aktiefonder var fortsatt starkt. De visade även tilltro till hemmamarknaden och Sverigefonder hamnade på en andra plats gällande nettosparandet 2021. Tillväxtmarknader hade dock svårare att locka till sig kapital under året”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i en kommentar.

Nettosparandet i fonder var positivt under samtliga månader. Den största delen investerades i aktiefonder som hade nettoinsättningar på närmare 91 miljarder kronor. Även blandfonder och långa räntefonder redovisade nettoinflöden, 40 miljarder kronor vardera. Korträntor hade ett nettoinflöde om 21 miljarder kronor.

Den samlade fondförmögenheten ökade till rekordhöga 6 951 miljarder kronor, en ökning med 1,5 biljoner under året.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -