På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ANDERSSON
INFÖR RESTRIKTIONER FÖR ATT MINSKA SMITTSPRIDNING (Direkt)

2021-12-07 16:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetsgivare ska från och med i morgon, 8 december, möjliggöra att i viss mån arbeta hemifrån, lärosäten ska ha undervisning på plats men undvika större samlingar, resenärer ska använda munskydd i kollektivtrafiken och serveringsställen ska säkerställa att avstånd kan hållas.

Det framkom vid en pressträff på tisdagen med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Magdalena Andersson konstaterade att pandemin fortfarande pågår och att det sker en ökad smittspridning på flera håll i världen. På vissa håll i Europa är det en oroande ökning och en ökad belastning på sjukvården.

"Där befinner vi oss inte i Sverige, vi är inte i samma läge som våren 2020 eller för ett år sen, men vi behöver agera tillsammans så att läget inte förvärras", sade statsministern.

Till alla som är vaccinerade gäller det att vara lite mer försiktig, särskilt försiktig ska man vara med människor som man inte vet om de är vaccinerade.

"Jag vill vara väldigt tydlig med att alla behöver dra sitt strå till stacken. Det absolut viktigaste är att vaccinera sig", sade statsministern och uppmanade dem som ännu inte vaccinerat sig att göra det "nu".

Lena Hallengren presenterade regeringens plan för smittskydd, baserad på förslag från FHM.

Åtgärderna planeras i tre steg, det första gäller från och med i morgon, 8 december.

Skulle det ske en väsentligt ökad smittspridning kan fler åtgärder införas, som att endast arbetstagare vars fysiska närvaro är nödvändig för att verksamheten ska kunna bedrivas får vara på plats, delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna och att vuxna ska avstå från matcher, tävlingar med mera.

I ett tredje steg, med mycket hög smittspridning och vårdbelastning, kan bland annat följande åtgärder bli aktuella, som att vuxna begränsar nära kontakter, delvis fjärr- eller distansundervisning införs i gymnasieskolan och sociala evenemang ställs in.

Enligt Lena Hallengren är det nu särskilt viktigt att äldre får sin tredje vaccindos.

Karin Tegmark Wisell sade att tyvärr har läget förvärrats och vi ser en stor smittspridning i länder med en befolkningsstruktur som liknar Sveriges.

Hon sade att smittspridningen har fortsatt öka den här veckan, med en viss ökad belastning i vården, och framöver väntas pandemiläget i Sverige förvärras.

"Det finns dessutom en osäkerhet hur omikron kommer att utveckla sig. Fler behöver vaccinera sig, annars riskerar vården att inte räcka till om fler blir svårt sjuka", sade Tegmark Wisell.

Finansminister Mikael Damberg sade att regeringen även behöver ha en god beredskap när det gäller ekonomiska stödåtgärder.

Regeringen kommer bland annat att återinföra och förlänga vissa stöd som att tillfälligt slopa karensavdraget och motsvarande för egenföretagare.

Karenstiden för stöd till korttidsarbete nollställs, enligt finansministern.

Det finns också beredskap att införa stödåtgärder till företag, vilka stöd beror på vilka restriktioner som införs.

Bland annat kan omställningsstödet komma att återinföras.

Vidare ska evenemangsstödet förlängas till 31 mars 2022 så att arrangörer vågar fortsätta planer för evenemang.

Regeringen ska förbereda alla möjliga stödåtgärder så de är klara om de behöver sättas in. De kommer att baseras på vilka restriktioner som införs, enligt finansminister Damberg.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -