BÖRSEN
VÄNTAS ÖPPNA UPP, SOBI-BUDET FALLER (Direkt)

2021-12-03 08:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas på fredagen återhämta sig något från torsdagens nedgång som kom i kölvattnet av pandemi- och inflationsoro. I eftermiddag riktas fokus mot den officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för november.

I torsdags backade OMXS30-indexet 1,2 procent till nivån 2.363, pressat av att livekasinounderleverantören Evolution föll över 11 procent och att molnkommunikationsbolaget Sinch tappade 9 procent.

Det var dock överlag uppåt på de asiatiska börserna på fredagen. Terminerna för Frankfurtbörsen och Parisbörsen indikerar en europeisk handelsstart vid +0,7 procent. Den svenska aktiehandeln väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp med omkring 0,4 procent.

Agnafit drar tillbaka budet på specialistläkemedelsbolaget Sobi efter att bara ha fått in 87 procent i budet som var villkorat en acceptgrad på mer än 90 procent. Vilka som tackat nej är inte officiellt. Delägaren Astra Zeneca har enligt tidigare rapportering i Dagens Industri inte tackat ja för att Astra vill ta över läkemedel som finns i specialistläkemedelsbolagets portfölj.

Skanska uppdaterar sina finansiella koncernmål enligt besked inför nästa veckas kapitalmarknadsdag. Ett av de mest centrala målen, byggverksamhetens rörelsemarginal, ligger på minst 3,5 procent, vilket är samma nivå som det marginalmål som Skanska hade tidigare och som officiellt sträckte sig till 2020. En nybildad verksamhetsgren, Förvaltningsfastigheter, får sitt första mål.

Forskningsbolaget Immunicum avslutar Iliad-studien i förtid. Behandlingssvar observerades hos patienter som tidigare behandlats med läkemedelsklassen checkpointhämmare (CPI) men inte hos patienter som tidigare inte hade fått CPI-behandling. Eftersom den senare var den avsedda patientgruppen för fas 2-delen av studien har bolaget beslutat att avsluta studien i förtid och därmed inte fullfölja den.

Den regulatoriska processen för låsföretaget Assa Abloys förvärv av Hardware and Home Improvement-divisionen (HHI) inom det USA-noterade bolaget Spectrum Brands pågår fortfarande och väntas inte längre slutföras i år. Assa anser dock inte att förseningen innebär att risken har ökat för att köpet går i stöpet, uppger IR-chef Björn Tibell för Nyhetsbyrån Direkt.

På fredagen är det handelspremiär på Stockholmsbörsen för Nivika Fastigheter. Inför noteringen gjorde bolaget en nyemission om 1 miljard kronor med teckningskursen 85:50 kronor per aktie som innebär ett marknadsvärde efter erbjudandet på 4,8 miljarder kronor.

Sedana Medical har genomfört en riktad nyemission som tillför bolaget 615 miljoner kronor. Teckningskursen på 86 kronor per aktie var i linje med torsdagens stängningsnivå.

Även Awardit har slutfört den riktade emission som bolaget aviserade vid aktiemarknadens stängning på torsdagen. Teckningskursen blev 277 kronor, vilket innebar en rabatt på drygt 3 procent mot stängningskursen. Bolaget tillförs 192 miljoner kronor.

Verkstadsbolaget Sandvik har fått höjd riktkurs av RBC Capital Markets från 230 till 250 kronor, dagen efter förvärvet av australiensiska Deswik som säljer gruvplaneringsmjukvara.

Hotellfastighetsbolaget Pandox har fått höjd rekommendation av SEB Equities hela vägen från sälj till köp. Riktkursen höjs till 165 från 130 kronor. Aktien stängde vid 130:60 kronor i torsdags.

Verkstadsbolaget Alfa Laval har fått sänkt rekommendation från JP Morgan till undervikt från neutral.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Awardit - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Mendus - I dag

{point.key}

Nivika Fastigheter B - I dag

{point.key}

Pandox B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Sedana Medical - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -