STÅL
H2 GREEN STEEL AVSER BYGGA NY FABRIK I SYDEUROPA - DI (Direkt)

2021-12-02 08:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stålbolaget H2 Green Steel har planer på att bygga ytterligare en anläggning lokaliserad i södra Europa i samarbete med den spanska energijätten Iberdrola. Investeringar om sammanlagt 23,5 miljarder kronor kommer att krävas från de två bolagen.

Det rapporterar Dagens industri.

H2 Green Steel och Iberdrola kommer stå för ungefär hälften vardera av finansieringen av den nya anläggningen, som kommer att ske separat från H2 Green Steels anläggning i Boden.

Boden-projektet är känt sedan tidigare och målet är att påbörja byggnation nästa år. 2024 ska produktionen vid fabriken i Boden vara i gång och uppskattade nödvändiga investeringar för projektet beräknas uppgå till 25 miljarder kronor.

Den nya sydeuropeiska anläggningen planeras upprättas på den iberiska halvön.

Stålbolaget kommer använda sol och vind för att producera vätgas som i sin tur används för att framställa fossilfritt järn.

"Iberdrola kommer stå för förnybar energi. Det är vind och sol, mycket sol. Den gröna vätgasproduktionen gör vi i ett gemensamt bolag och järnproduktionen sker i H2 Green Steels regi", säger H2 Green Steels vd Henrik Henriksson till Dagens industri.

"Våra kunder flaggar tydligt att efterfrågan på grönt stål är större än vi vågade hoppas på. Då räcker inte den kapaciteten som vi har planerat i Boden", säger Henrik Henriksson till finanstidningen.

SSAB tillsammans med statliga Vattenfall och LKAB bedriver också produktion av fossilfritt stål, ett projekt som går under namnet Hybrit.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -