SAAB
KANADA VÄLJER MELLAN F-35 OCH GRIPEN (Direkt)

2021-12-02 09:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försvarsföretaget Saabs stridsflygplan Gripen och det amerikanska försvarsbolaget Lockheed Martins F-35 är de två kvarvarande finalister som Kanadas regering överväger som alternativ i sin stridsflygupphandling.

Det rapporterar den kanadensiska tidningen Ottawa Citizen.

Därmed är inte längre Boeing kvar i stridsflygupphandlingen, vilket det förekom medieuppgifter om redan i förra veckan.

Under de kommande veckorna kommer Kanadas regering att bestämma huruvida landet väljer ett nytt stridsflygplan direkt eller om regeringen ska försöka få de två kvarvarande leverantörerna att sockra sina anbud. Målet är fortfarande att tilldela kontraktet under 2022 och att de första leveranserna ska kunna ske 2025.

Regeringen tittar bland annat på förmåga, kostnader och ekonomiska fördelar, uppger den kanadensiska regeringen.

Ottawa Citizen skriver att även om Gripen ses som optimal för kallt väder och operationer i arktisk miljö, och Saab har åtagit sig att bygga flygplanen i Kanada, så kommer den liberala regeringen att vara under intensivt tryck från Joe Bidens amerikanska regering att välja Lockheed Martin F-35.

Kanadas tidigare konservativa regering valde F-35, men backade från planerna efter ökad oro kring teknologin och växande kostnader. Under valkampanjen 2015 sade den liberala ledaren Justin Trudeau att hans regering inte skulle köpa F-35, men regeringen valde ändå att inte utesluta F-35 från upphandlingen. F-35 uppges ha många förespråkare inom Kanadas flygvapen.

Lockheed Martin har lyft fram att kanadensiska företag redan har fått kontrakt relaterat till F-35. Dessutom är Kanada allierat med andra länder som köper F-35.

Det amerikanska planet har dock bekymmer, däribland att det är dyrt i drift.

I december väntas för övrigt det svenska grannlandet Finland ta beslut i sin stridsflygupphandling där Saab Gripen är ett av flera alternativ.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -