FED
FLASKHALSAR DÄMPAR FORTSATT AKTIVITETEN - BEIGE BOOK (Direkt)

2021-12-02 05:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska aktiviteten i USA ökade i en blygsam till måttlig takt i oktober och början av november. Flera distrikt noterade att trots stark efterfrågan så hölls tillväxten tillbaka av störningar i leveranskedjorna och brist på arbetskraft.

Det skriver Federal Reserve i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen.

Konsumtionen ökade blygsamt, små lager höll tillbaka försäljningen av vissa varor, särskilt fordon. Aktiviteten inom hotell och fritid ökade i de flesta distrikt då spridningen av deltaviruset minskade i många områden.

Byggaktiviteten hölls delvis tillbaka av materialbrist, medan tillväxten inom industrin var solid i många distrikt, även om komponent- och arbetskraftsbrist höll tillbaka utvecklingen även här.

Sysselsättningstillväxten varierade från blygsam till stark. Kontaktnära tjänster såg en uppgång i efterfrågan på arbetskraft, även om det fortsatt var svårt att få tag i och behålla anställda.

Priserna steg i en måttlig till robust takt, med prisuppgångar vitt spridda inom sektorerna i ekonomin. Det fanns omfattande ökningar i inputkostnaderna i spåren av stark efterfrågan på råmaterial, logistikutmaningar och en stram arbetsmarknad.

"Men en mer spridd tillgång till vissa insatsvaror, som halvledare och vissa stålprodukter, har lett till viss lättnad i en del pristryck", står det i rapporten.

Stark efterfrågan har generellt tillåtit företag att höja priserna utan större bakslag, även om avtalsåtaganden höll tillbaka vissa prishöjningar.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -