MEKO
FÖRVÄRVAR ELIT POLSKA MED OMSÄTTNING 1.159 MLN KR 2023 (Direkt)

2024-05-10 12:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilservicebolaget Meko utökar sin närvaro i Polen genom ett förvärv av Elit Polska som under 2023 omsatte 429 miljoner polska zloty, motsvarande cirka 1.159 miljoner svenska kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Elit Polska förvärvas av LKQ Corporation som också är största ägare i Meko med 26,6 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Då LKQ har representation i Mekos styrelse har förvärvsprocessen därför hanterats av en oberoende styrelse i Meko utan representanter från LKQ Corporation.

"Därutöver har den oberoende styrelsen anlitat Lenner & Partners Corporate Finance AB för en fristående bedömning av transaktionens värdering", framgår det.

I och med förvärvet blir Meko det tredje största företaget på den polska fordonseftermarknaden och samgåendet beräknas ge "betydande synergieffekter och även bidra till långsiktigt ökad lönsamhet" för bolaget.

Meko har i dag en marknadsandel på cirka 5 procent i Polen efter förvärvet av Inter-Team 2018. Genom avtalet om att förvärva Elit Polska ökar andelen till omkring 8 procent.

Elit Polska har i dag 485 medarbetare.

"Förvärvet har ingen materiell påverkan på Mekos skuldsättning eller kassaflöde. Under 2024 och 2025 uppstår vissa initiala kostnader för att årliga synergieffekter ska kunna utvinnas med full effekt från 2026, med antagandet att den sammanslagna verksamheten då bidrar till ökad lönsamhet för Meko", heter det.

Några finansiella detaljer om transaktionen offentliggörs inte.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

MEKO - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -