Swedbank Robur Smallcap USA ökade 2,6 procent i oktober ‐ nytt innehav i Mirion (Finwire)

2021-11-30 10:46

Fonden Swedbank Robur Smallcap USA steg 2,6 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 21,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Christian Blink.

Förvaltaren uppger inledningsvis att fonden under månaden tog in Mirion Technologies, som utvecklar, tillverkar och säljer sensorer och instrument som mäter och monitorerar joniserande
strålning.

"Mirion är en så kallad ”compounder” med egenskaper som dominerande marknadsposition, differentierat kunderbjudande med högt inflytande över prissättning, organiska strukturella tillväxtmöjligheter med hög andel återkommande intäkter (helt o-cykliska), hög avkastning på investerat kapital (+35 procent), kapitallätt, grundarlett samt en framgångsrik värdeskapande förvärvsstrategi. Bolaget är global marknadsledare i 14 av 17 av de produktområden som de verkar i", skriver förvaltaren.

Vidare skriver Blink att bolaget bildades för tjugo år sedan av nuvarande vd, genom en sammanslagning av tre bolag varav flera har en historik på upp till 60 år. Enligt förvaltaren har bolaget haft en fin historik av o‐cyklisk organisk tillväxt, även under tuffa marknadsförutsättningar som vid finanskrisen, Fukushima och Covid-19. Dessutom har de visat marginalexpansion, stark kassaflödegenerering samt framgångsrika förvärv, vilket förvaltaren tror kommer fortsätta framöver. Givet bolagets kvaliteter och tillväxtförutsättningar anser han inte heller att värderingen är utmanande.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Western Alliance Bancorp, Pinnacle Financial Partners och MSA Safety med portföljvikterna 5,28, 4,36 respektive 4,30 procent.

Störst sektorexponering hade fonden vid tidpunkten mot industri, finans och hälsovård.

Swedbank Robur Smallcap USA, % oktober, 2021
Fond MM, förändring i procent 2,6
Fond i år, förändring i procent 21,5

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Small C... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -