Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets ökade 0,16 procent i oktober ‐ investerat i två turkiska mjukvarubolag (Finwire)

2021-11-30 10:53

Fonden Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets steg 0,16 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,29 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Jens Barnevik.

I månadsrapporten för oktober lyfter förvaltaren ämnet, bolag i besvärliga länder, där han belyser situationen i Turkiet. Exempelvis nämns att landet har en auktoritär ledare, inflation på 18 procent, grannland i inbördeskrig, kollapsad turismnäring och fallande valuta. Av dessa anledningar nämner Barnevik att man undviker investeringar i alla branscher med hög risk för politisk inblandning.

”Trots Turkiets alla problem har vi valt att investera i två mjukvarubolag. Sedan fondens start har vi ägt Logo Yazilim och senaste månaden har vi nyinvesterat i Fonet Bilgi. Gemensamt för bolagen är starka marknadspositioner och en förmåga att höja priserna när inflationen kräver det. Båda bolagen har höga inträdesbarriärer och kunderna liten möjlighet att byta ut dem. Produkterna de säljer är relativt konjunkturokänsliga, båda bolagen gör affärssystem. (Logo till små och medelstora bolag och Fonet Bilgi till sjukhus)”, skriver Barnevik.

Gemensamt för de båda turkiska bolagen är enligt förvaltaren också att produkten är digital och inte fysisk, och påverkas därför inte av stigande råvarupriser och ökade importkostnader. Dessutom går delar av försäljningen till utländska kunder med betalning i andra valutor samtidigt som kostnaderna är i turkisk Lira.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet AfreecaTV, ULVAC och Gr. Sarantis med portföljvikterna 3,06, 2,99 respektive 2,94 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden vid tidpunkten mot Taiwan och Sydkorea med portföljvikterna 41,0 respektive 27,1 procent.

Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets, % oktober, 2021
Fond MM, förändring i procent 0,16
Fond i år, förändring i procent 19,29

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Small C... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -