Schroder ISF Emerging Europe ökade 5 procent i oktober - Ryssland vinnare på stigande energipriser (Finwire)

2021-11-30 09:20

Fonden Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR steg 5,0 procent i oktober, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,0 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 44,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 33,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Rollo Roscow och Mohsin Memon.

Ryssland gick bäst under månaden. Avkastningen gynnades av stigande energipriser. Polen gick också starkare än marknaden i stort. Tjeckien, Turkiet och Grekland var de regioner som gick sämst.

Landallokeringen var positiv. Undervikten av Tjeckien och allokeringen utanför benchmark till Georgien var också positiva faktorer till avkastningen. Övervikterna av Polen och Ryssland minskades något.

Aktieurvalet var positivt för avkastningen och då särskilt i Polen där innehaven utanför benchmark i Mbank och Bank Millennium bidrog mest.

Sänket var aktievalen i Ryssland där övervikter i guldgruvebjässen Polyus och gasproducenten Novatek bidrog negativt till månadens utveckling.

Under utsikter lyfter förvaltarna upp att vaccinationsgraden bromsats in i flera länder i regionen. Det gör också att hela regionen blir mer känslig inför en ny våg av covid-19. Ryssland sticker ut då endast 34 procent av befolkningen blivit fullt vaccinerade. Polen och Ungern har stigande smitta samtidigt som vaccinationsgraden är 53 respektive 60 procent.

Inflationen stiger vilket gör att centralbankerna har börjat att agera i regionen genom att strama åt penningpolitiken.

Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR, % oktober, 2021
Fond MM, förändring i procent 5,0
Index MM, förändring i procent 4,0
Fond i år, förändring i procent 44,7
Index i år, förändring i procent 33,8

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Schroder ISF Emerging... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -