På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
VIRUSFOKUS, USA-TIOÅRING TILLBAKA UNDER 1,50% (Direkt)

2021-11-30 06:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-tioårsräntan har fallit tillbaka under 1,50 procent sedan måndagseftermiddagen. Investerare antar en försiktighet medan omikron-viruset gäckar. På valutamarknaden är euro något förstärkt överlag.

"Det kommer antagligen att dröja några veckor innan den globala vetenskapliga gemenskapen kan ge ett definitivt utlåtande kring hur allvarlig som omikron-varianten är. Det innebär att december antagligen kommer att vara skakig och drivet av omikron-nyheter", skriver Jeffrey Halley, senioranalytiker på Oanda, i ett marknadsbrev.

Strax före klockan 7 är amerikansk två- och tioårsränta ned 6 till 7 punkter mot på måndagseftermiddagen till 0,47 respektive 1,47 procent.

Under eftermiddagen ska Fed-chefen Jerome Powell tala inför senatens bankkommitté medan USA-statistikagendan bland annat bjuder på Chicago PMI samt hushållskonfidensindikator för november.

Enligt Dow Jones bedömer Fed-chefen att den nya covid19-varianten omikron kan förvärra leverantörskedjeproblemen, som har gett upphov till en hög inflation detta år. Jerome Powell menar att omikron kan placera Fed i en svår position under de kommande månaderna om varianten förvärrar inflationen, samtidigt som den också håller fler arbetare borta från arbetsmarknaden.

"Den senaste tidens uppgång i covid-19-fall och framfarten av omikronvarianten poserar en risk för sysselsättningen och den ekonomiska aktiviteten samt en ökad osäkerhet om inflation. En oro kring viruset kan minska personers vilja att arbeta på plats, vilket skulle bromsa framstegen på arbetsmarknaden och intensifiera störningar i leverantörskedjan", framkom när hans föranskrivna anförande släpptes på måndagskvällen.

USA-börserna avslutade måndagen på plus medan asiatiska börser däremot backar fastän Kinas industri-PMI oväntat visat en uppgång över 50-nivån. Samtidigt pekar amerikanska och europeiska börsterminer nedåt inför tisdagens handel.

Japanska data för oktober har under natten visat på en oväntad minskning i arbetslösheten till 2,7 procent medan ökningen i industriproduktion var aningen lägre än väntat under månaden.

Asiatiska länder som Japan och Hongkong uppges strama åt möjligheterna att resa till landet med syfte att förhindra spridning av omicron-varianten av viruset.

Den säkra hamnen yen har nått tillbaka emot 113 gentemot dollar medan virusoron biter i. Euron har samtidigt dragit upp över 1:13 mot dollar.

Från tyskt håll märks för första gången på tre veckor en dag där den rapporterade smitan inte ökar. Samtidigt ska det hållas ett möte mellan regering och förbundsländer på tisdagen där det enligt uppgift ska finnas delstater som kräver hårdare nationella regler.

Tisdagens europeiska agenda är diger med BNP för tredje kvartalet från en rad länder som Finland, Danmark, Österrike, Italien och Frankrike. Det väntas även KPI för november från EMU-länder som Frankrike, Österrike och Italien liksom hela euroområdet.

Trading Economics konsensus pekar mot en KPI-inflation om 4,4 procent i EMU under november, efter 4,1 procent i oktober. Euroområdets kärn-KPI väntas samtidigt ha dragit upp till 2,2 procent (2,0).

Även från polskt håll blir det BNP och KPI på tisdagen. Polens centralbank höjde i början av denna månad räntan med 75 punkter till 1,25 procent och står redo för ytterligare höjningar om det skulle krävas för att få tillbaka inflationen mot målet.

På hemmaplan ska statsminister Magdalena Andersson läsa upp sin regeringsförklaring och delge sin ministerlista.

Kronan håller sig vid 9:09 mot dollar men är 4 öre försvagad sedan måndagseftermiddagen till 10:29 mot euro.

       tisdag kl 6.50 (måndag kl 16.15)
      ==================================
USD/SEK  9:0936 (9:0910) EUR/USD  1:1312 (1:1272)
EUR/SEK  10:2872 (10:2472) USD/JPY  113:18 (113:72)
Jp obl 2  -0,14  (-0,13) Jp obl 10  0,06  (0,07)
Ty obl 2  -0,75  (-0,74) Ty obl 10  -0,32  (-0,30)
US obl 2   0,47  (0,53) US obl 10  1,47  (1,54)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -