På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ASIEN
VIRUSORON TYNGER BÖRSERNA (Direkt)

2021-11-30 07:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i Asien försvagades markant i den senare delen av tisdagens handel på oro för att den nya virusvarianten Omikron ska vara mer resistent mot vacciner.

Befintliga vaccin lär vara mindre effektiva mot den nya omikronvarianten av coronaviruset, sade Modernas vd Stéphane Bancel i en intervju med Financial Times. Moderna-chefen varnade också för att det kan ta flera månader innan läkemedelsföretagen kan ta fram ett nytt vaccin specifikt för Omikron-varianten i den skala som behövs.

MSCI:s bredaste index över aktier i Asien och Stillahavsområdet exklusive Japan var ned 1 procent tidig morgon svensk tid.

"Investerare fortsätter att fundera på vad den nya virusvarianten kan komma att innebära vad gäller politiska åtgärder, om det blir nya restriktioner, nedstängningar och någon påverkan på penningpolitiken", sade Alex Wolf, ansvarig för investeringsstrategi hos JP Morgan, enligt Reuters.

Asiatiska länder som Japan och Hongkong uppges strama åt möjligheterna till inresor för att förhindra spridning av omikron-varianten.

Tokyo-börsen var som mest upp drygt 1 procent under tisdagshandeln i en rekyl efter de senaste dagarnas nedgångar och efter att USA-börserna stängt i positivt territorium dagen före, men marknaden vände ned efter lunchpausen. På morgonen, svensk tid, låg Tokyobörsens Nikkei 225-index på minus 1,6 procent.

Japansk statistik för oktober under natten visade en oväntad minskning i arbetslösheten till 2,7 procent medan ökningen i industriproduktion var aningen lägre än väntat under månaden.

Vidare på statistikfronten visade Kinas inköpschefsindex för industrin oväntat en uppgång över 50-nivån. Shanghaibörsen låg på lätt minus medan Hang Seng-indexet i Hongkong tappade 2,5 procent.

Oljepriserna sjönk på tisdagsmorgonen i spåren av virusoron.

Marknadstemperatur kl 07:20
==============================================================
                kl 07:20  kl 12:35   Sedan
                             31/12
Nikkei 225            -1,6%      -   +1,4%
Hongkong Hang Seng        -2,5%      -   -14,6%
Kinas Shanghai Comp       -0,2%      -   +2,3%
Australia S&P/ASX200       +0,0%      -   +10,2%
KÄLLA: Infront

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -