På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOMARKNAD
37% TÄNKER LÄGGA MINDRE PÅ BOENDET – ERIK OLSSON (Direkt)

2021-11-29 11:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) 37 procent av visningsbesökare räknar med att lägga mindre pengar på boendet nu när Sverige öppnas upp igen och annan konsumtion blir mer tillgänglig.

Det visar en extrafråga i Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det återstår att se hur det påverkar bostadspriserna och bostadsmarknaden att hela 37 procent av visningsbesökarna säger att de vill spendera mindre på bostaden nu när annan konsumtion blir mer tillgänglig och vi inte behöver leva en lika stor del av våra liv avskilt i hemmet", säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Samtidigt som en dryg tredjedel av visningsbesökarna alltså tänker sig att lägga mindre på boendet har också ränteförväntningarna skruvats upp tydligt. Visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 2,67 procent i november, upp från 2,38 procent i augusti. Kalkylräntan är dock fortsatt betydligt lägre än den var före pandemin.

"Den högre kalkylräntan tyder på att man räknar med att ekonomin, inflationen och räntorna vaknar till liv nu när Sverige och resten av världen öppnar upp", säger Johan Nordenfelt.

Samtidigt noterar han att visningsbesökarna också räknar med en lägre belåningsgrad än tidigare.

"Det minskar ränterisken på bostadsmarknaden när visningsbesökarna baserar sina bostadsköp på en högre kalkylränta. Många år med unikt låga räntor som ökat bostadspriser och bostadslån har gjort räntan väldigt viktig för bostadsmarknaden", säger Johan Nordenfelt.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i november.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -