På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
SVAG AVSLUTNING PÅ VECKAN, S&P 500 -0,9% (Direkt)

2021-09-17 22:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna avslutade fredagen svagt, tyngt av bland annat stålproducenter. Nedgången för hela veckan summerades till 1,3 procent för S&P 500. För den kommande veckan riktas investerarnas blickar till det kommande Fed-mötet.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,5 procent till 34.585, samtidigt som Nasdaqs kompositindex tappade 0,9 procent till 15.044. Det breda S&P 500 backade också 0,9 procent, till nivån 4.433. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var nedgången 0,1 procent.

Debatten inför Fed-mötet har handlat om hur och när tillgångsköpen ska trappas ner. Efter julimötet bidrog en stark jobbrapport i kombination med överraskningar på uppsidan för inflationen till att marknaden började förbereda sig för ett besked vid septembermötet. Förväntningarna har dock dämpats något efter Jerome Powells tal vid Jackson Hole-konferensen i augusti i kombination med svagare statistik.

På aktiefronten handlades kapitalförvaltaren Invesco upp 5,5 procent efter rapporter om ett uppköp av State Street förvaltningsverksamhet. State Street-aktien var dock ned 2,6 procent.

Stålproducenten US Steel förväntar sig att det justerade ebitda-resultatet för det tredje kvartalet i år kommer att bli 2,0 miljarder dollar, att jämföra med 1,3 miljarder dollar för förra kvartalet. Vd David Burritt räknar med att det tredje kvartalet kommer att bli ett rekordkvartal vad avser det justerade ebitda-resultatet samt ebitda-marginalen. Aktien föll däremot 8,2 procent.

Nucor, också en stålproducent, väntar sig också ett rekordkvartal för det tredje kvartalet, enligt besked i torsdags. Även här noterades aktien ned på fredagen, med 4,5 procent.

Priset på järnmalm, huvudkomponenten för att göra stål, föll över 3 procent på fredagen. Anledningen är, enligt nyhetsbyrån Dow Jones, Kinas planer på att begränsa landets stålproduktion.

Enligt nyhetsbyrån har Kina lovat att dra ned på stålproduktionen för att minska landets utsläpp av växthusgaser. Det minskar i sin tur efterfrågan på järn.

På läkemedelsfronten rekommenderar en rådgivande panel för FDA att inte använda sig utav en så kallad boosterdos av Pfizer och partnern Biontechs covid-19-vaccin.

Den rådgivande panelen kan dock fortfarande rekommendera en boosterdos för äldre. Innan panelens rekommendation sade vissa medlemmar i panelen att det inte fanns tillräckligt med data för att ta ett beslut, samtidigt som andra tyckte att en tredje dos borde vara begränsad till vissa grupper, däribland äldre.

Pfizer och Biontech avslutade fredagens svaga handel ned 1,1 respektive 3,6 procent.

Gamingbolaget Take Two tappade 0,2 procent efter att BMO Capital nedgraderat aktien till "market perform" från tidigare "outperform".

Den amerikanska tioårsräntan var upp 4 punkter till 1,38 procent.

Graf: S&P 500 fredagen den 17 september.

Bildkälla: Infront.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


United States Steel Corp - I dag

{point.key}

Nucor Corp - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -