MAERSK
SKRUVAR UPP PROGNOSINTERVALL FÖR HELÅRSRESULTAT (OMS) (Direkt)

2021-08-03 06:55

(Omsändning: skickades första gången på måndagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det danska shippingbolaget Maersk höjer prognosintervallet för helårsresultatet 2021, med stöd av ett "starkt" andra kvartal och det "exceptionella marknadsläget" som råder.

Det framgår i en trading update från bolaget på måndagskvällen.

Bolagets preliminära intäkter för det andra kvartalet uppgick till om 14,2 miljarder dollar, samtidigt som det preliminära rörelseresultatet blev 4,1 miljarder dollar.

Volymerna i affärssegmentet Ocean ökade med 15 procent och den genomsnittliga fraktraten steg med 59 procent under kvartalet, jämfört med samma period i fjol, skrev bolaget vidare.

Det förbättrade kvartalssiffrorna uppges främst vara en följd av det exceptionella marknadsläget som råder, där en stark efterfrågan orsakat flaskhalsar i leverantörskedjor och skapat en global brist på komponenter.

Maersk förväntar sig att den starka marknaden ska hålla i sig fram tills slutet av året och skruvar därmed upp prognosintervallet för helårsresultatet.

Helårets underliggande ebitda-resultat väntas nu hamna inom intervallet 18-19,5 miljarder dollar, mot bolagets tidigare prognos om 13-15 miljarder. Vidare väntas rörelseresultatet för helåret hamna i spannet 14-15,5 miljarder dollar, jämfört med tidigare 9-11 miljarder.

Det fria kassaflödet för helåret väntas därmed uppgå till minst 11,5 miljarder dollar.

Bolaget spår vidare att efterfrågetillväxten på den global fraktmarknaden kommer uppgå till 6-8 procent under helåret 2021, från den tidigare prognosen om 5-7 procent, främst drivet av ökade exportvolymer från Kina till USA.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -