På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ABB
ABB rapporterar högre än väntat ebita-resultat (uppdatering) (Finwire)

2021-07-22 07:14
(Tillägg i hela nyheten)

Kraft- och automationsbolaget ABB redovisar en omsättning som var högre än väntat under andra kvartalet. Bolagets ebita- och nettoresultat var också bättre än väntat.

Omsättningen steg 21,0 procent till 7 449 miljoner dollar (6 154). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 7 252.

Ebita-resultatet uppgick till 1 113 miljoner dollar (651), väntat 1 055, med en ebita-marginal på 15 procent (10,6).

Resultatet efter skatt blev 752 miljoner dollar (319), analytikerkonsensus 642.

Resultat per aktie hamnade på 0,37 dollar (0,15).

Kassaflödet från rörelsen i kvarvarande verksamhet var 663 miljoner dollar (648).

Orderingången landade på 7 989 miljoner dollar (6 054), vilket är 7 procent högre än analytikerkonsensus.

"Samtliga affärsområden redovisade en tvåsiffrig ordertillväxt, drivet av generella förbättringar i flertalet kortcykliska kundsegment och en positiv utveckling i flera processrelaterade verksamheter. Tillväxten var till viss del hjälpt av att kunderna byggde lager", säger vd Björn Rosengren i en kommentar i rapporten.
När det kommer till utsikterna för tredje kvartalet förutser ABB att tillväxttalen för det tredje kommer att spegla den låga nivån på affärsaktiviteter under tredje kvartalet ifjol. Baserat på
den nuvarande marknadssituationen förväntas jämförbara intäkter växa ungefär 10 procent, och order att öka mer än intäkterna.

"Under tredje kvartalet bör högre efterfrågan och serviceintäkter stötta den operativa ebita-marginalen jämfört med föregående år, dock förväntas en viss sekventiell negativ påverkan från ökande råvarukostnader, komponentbrist samt ökade resekostnader då de pandemirelaterade restriktionerna lättar", skriver bolaget vidare.

För helåret 2021 förväntar sig ABB en jämförbar intäktstillväxt strax under 10 procent (uppdatering från ungefär 5 procent eller mer).

ABB justerar också bedömningen för ebita-marginalen för 2021.

"Under 2021 förväntar sig ABB en stark (uppdatering från stabil) förbättringstakt från 2020 mot 2023 års mål för den operativa ebita-marginalen att ligga i den övre halvan av intervallet 13–16 procent"


[Tabell 1]

Konsensusdata från Factset

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -