TELEOPERATÖRER
TELEKOM AUSTRIA ÖVERVÄGER HUAWEI, ZTE FÖR 5G (Direkt)

2021-06-23 13:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) A1 Telekom Austria, med verksamhet i stora delar av Östeuropa, överväger att anlita de omtvistade kinesiska telekombolagen Huawei eller ZTE för 5G-utbyggnad.

Det uppger bolagets verksamhetschef i en intervju med Reuters.

A1 Telekom Austria är en enhet inom telekommagnaten Carlos Slims America Movil och koncernen överväger skriva kontrakt med Huawei och ZTE i flera länder, enligt verksamhetschefen Alejandro Plater.

Huawei anklagas av flera länders underrättelsetjänster för att utgöra ett hot mot nationell säkerhet via möjliggörande av spionage för Pekingregimens räkning, något så väl bolaget som Kinas regering förnekar.

"För vår räkning är det viktigt att ha marknader där vi har kinesiska leverantörer för att kunna testa prestandan i olika sorters nätverk i realtid", sade Alejandro Plater till Reuters.

Den kinesiska tekniken är enligt Telekom Austria billigare, något som också lyfts fram som en del av kritiken då det hävdas att kostnadsfördelen tillkommit via statsstöd, men samtidigt har tekniken också sina fördelar mot konkurrerande europeisk teknik.

Moderbolaget America Movil har hyllat Huawei och nyligen kallat bolaget för en "utmärkt telekomtekniksleverantör".

Telekom Austria har inte noterat någon särskild press från de europeiska länder där bolaget är verksamt, utöver Österrike länder som Bulgarien, Kroatien, Belarus, Slovenien, Swebien och Nordmakedonien.

I nuläget nyttjar Telekom Austria teknik från Ericsson och Nokia för 4G-nät i Österrike medan Huawei och ZTE levererat till nät i Bulgarien och Nordmakedonien.

"Vi behöver flera alternativ, det räcker inte med två", sade Alejandro Plater.

Stockholms Förvaltningsdomstol beslutade under tisdagen att inte bevilja Huaweis överklaganden mot Post- och Telestyrelsens beslut att blockera bolaget att erbjuda teknik till svensk 5G-utbyggnad.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -