På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA/RYSSLAND
ÅTERUPPTAR SAMTALEN OM VAPENKONTROLL -RTRS (Direkt)

2021-06-16 19:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ryske presidenten Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden kom överens om att återuppta samtalen om vapenkontroll och åter skicka ambassadörer till varandras huvudstäder under ledarnas möte i Genève på onsdagen.

Det rapporterade Reuters med hänvisning till uttalanden från de båda ledarna.

Putin, som var först ut att kommentera sin bild av mötet, uppgav att konversationen hade varit konstruktiv och påvisat ledarnas önskan att förstå varandra.

Den ryske presidenten uppgav att det är "svårt att säga" om relationerna med USA kommer att förbättras, men att det finns en "glimt av hopp" gällande ömsesidigt förtroende framgent.

Vidare uppgav han att Ryssland och USA delar ansvaret för fortsatt kärnkraftsstabilitet och ska föra samtal om möjliga förändringar i det nyligen utökade fördraget om reduktion av strategiska vapen (New START).

Samtidigt avfärdade Putin den amerikanska oron över gripandet av oppositionspersonen Alexei Navalny samt om Rysslands ökade militära närvaro nära Ukrainas östra gräns.

Joe Biden kommenterade under en presskonferens efter mötet att relationen mellan USA och Ryssland måste vara stabil och förutsägbar framgent. Vidare bekräftade han att ledarna gick med på att inleda en dialog om vapenkontroll.

Den amerikanska presidenten uppgav även att ledarna var överens om proaktivt arbete för att försäkra sig om att Iran inte får tillgång till kärnvapen.

Joe Biden uppgav även att han klargjort för den ryske presidenten att konsekvenserna skulle bli förödande för Ryssland om Alexei Navalny dör.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -