På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ERICSSON
VINST ÖVERTRÄFFADE MEN FÖRSÄLJNING MISSADE - SAMMANF (Direkt)

2021-04-21 09:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Ericssons resultat för det första kvartalet överträffade analytikernas snittförväntningar men försäljningen låg 5 procent lägre än Infronts analytikerkonsensus.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Högre resultat än väntat. Ericssons justerade rörelseresultat blev 5,3 miljarder kronor i årets första kvartal. Väntat var 4,7 miljarder enligt Infronts prognossammanställning.

Lägre försäljning än förhandstipsen. Försäljningen hamnade på 49,8 miljarder kronor, 5 procent under analytikersnittet i Infronts prognossammanställning.

Orderböcker ser bra ut. Jämfört med fjärde kvartalet 2020 minskade försäljningen 27 procent, en något större minskning än vad Ericsson guidade för i sin bokslutsrapport, då bolaget indikerade att säsongsvariationen mellan det fjärde kvartalet och det första kvartalet, som är -24 procent normalt, skulle kunna bli något mindre uttalad på grund av 5G-utbyggnad på vissa av Ericssons marknader. Ericssons finanschef Carl Mellander hänvisar till att Ericsson har många projektaffärer där timingen är avgörande. "Orderböckerna ser bra ut. Vi ser ingen indikation på att det har stannat av, tvärtom. Under kvartalet var februari en långsam månad, men i mars tog det fart igen och mars är en bra indikator på det momentum vi har", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Justerad bruttomarginal ökade. Ericssons justerade bruttomarginal låg på 42,9 procent i kvartalet, upp från 40,4 procent motsvarande period i fjol. Det var även högre än fjärde kvartalet 2020, då bruttomarginalen var 40,6 procent. Enligt Infronts sammanställning väntades en justerad bruttomarginal på 39,1 procent. För affärsområdet Networks ökade justerad bruttomarginal till 46,0 (44,6). Justerad bruttomarginal inom Managed Services uppgick till 21,0 procent (20,6).

Upprepar prognos för RAN-marknad. Ericsson upprepar sin bedömning om att marknaden inom radioaccessnät (RAN) under helåret 2021 ökar 3 procent. Liksom tidigare väntas Kina växa med 4 procent, Nordamerika med 2 procent och Europa med 3 procent. "Den pågående globala pandemin har påskyndat samhällets digitalisering, och skapat en betydande premie för nätanslutning av hög kvalitet både ekonomiskt och för samhället i stort. Vi ser positiva tecken på att regeringar och företag i allt högre grad ser 5G som ett förstahandsval för anslutning, med accelererande utbyggnad", skriver Ericssons vd Börje Ekholm.

Spår Digital Services får liknande resultatnivå andra som första kvartalet. Ericsson räknar med att affärsområdet Digital Services kommer att ha en liknande resultatnivå under det andra kvartalet 2021 som under det första kvartalet 2021. Bolaget upprepar att 2021 kommer att vara ett investeringsår för Digital Services. I första kvartalet var justerat rörelseresultat i affärsområdet -1,5 miljarder kronor (-1,4).

Flaggar för att Networksmarginal blir lägre andra kvartalet än i det första. Ericssons bruttomarginal i Networks kan tillfälligt påverkas negativt av en högre andel projektutrullning under andra kvartalet, skriver Ericsson i sina planeringsantaganden i kvartalsrapporten.

Hittills kunnat hantera bristen på halvledare. Ericsson har kunnat tackla bristen på halvledare under det första kvartalet. "Med proaktiva och kontinuerliga åtgärder för en robust leveranskedja har vi hittills kunnat hantera den globala bristen på halvledare utan att kundleveranserna har påverkats", skriver Börje Ekholm. Han skriver även att bolaget kommer att fortsätta investera "för ökade marknadsandelar samt för ökad motståndskraft i leveranskedjan under resten av året".Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -