På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ahlstrom-Munksjö
Avyttrat Ahlstrom-Munksjö - Odin Sverige ökade 6,08 procent i mars (Finwire)

2021-04-21 07:15
Fonden Odin Sverige steg 6,08 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 8,84 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,71 procent och är därmed sämre än index som har ökat 15,43 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud.

Fondens främsta bidragsgivare under månaden var Byggmax Group, Embracer Group och Hexagon. I den negativa vågskålen fanns Addlife, Vitec Software Group och Ahlstrom-Munksjö.

Under mars valde förvaltarna att avyttra innehavet i Ahlstrom-Munksjö, Schönbäck och Bratterud kommenterar följande.

"Bolaget köps ut från börsen med hjälp av tveksamma metoder – bland annat ett sidoerbjudande till familjemedlemmar som knappast kan anses vara förenligt med likabehandlingsprincipen. Efter en lång process valde vi till slut att lämna striden istället för att driva en flerårig rättsprocess."

Byggmax Group steg med 45 procent under perioden. Bolaget presenterade ett nytt finansiellt mål om att nå 10 miljarder kronor i omsättning år 2025 till EBITDA-marginaler om 7-8 procent. Förvaltarna skriver att om bolaget når sina mål lär det finnas mycket kvar att hämta i aktien.

De två sektorer med störst exponering var industrivaror och -tjänster samt sällanköpsvaror och -tjänster där 34,79 respektive 19,15 procent av kapitalet var allokerat.

Fondens enskilt största innehav vid månadsskiftet var Embracer med en portföljvikt på 8,62 procent. Även Sagax och Addlife utgjorde betydande delar av portföljen med 5,48 respektive 5,42 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

ODIN Sverige C - I dag

{point.key}

Ahlstrom-Munksjö Oyj - I dag

{point.key}

Byggmax Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -