SHELL
ERKÄNNER VISSA OLJETILLGÅNGAR VÄRDELÖSA PGA KLIMATMÅL (Direkt)

2021-04-15 13:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljebolaget Royal Dutch Shell erkänner att delar av portföljen bestående av olje- och gasfält inte kommer att kunna utvinnas på grund av målen med koldioxidminskningar, enligt investerardokument, rapporterar Reuters.

Erkännandet betraktas som sällsynt, men kommer också efter att Shell vid flera tillfällen sänkt den uppskattade värderingen på de tillgångar som prospekterats fram. Sedan slutet av 2019 har värderingen sänkts med mer än 20 miljarder dollar, hänvisat till lägre oljepriser till följd av klimatomställningen.

Shell räknar med att omkring 75 procent av alla olje- och gastillgångar kommer gå att utvinna till och med 2030. 2050 ska Shell uppnå nettonollutsläpp "från brunn till station", något som uppges vara en av branschens mest ambitiösa målsättningar.

Fokus kommer i stället skiftas över till vätgas, biobränslen och havsbaserad vindkraft. Vid sidan av detta kommer Shell också genomföra satsningar på verksamheter inriktade på teknik som ska ta hand om koldioxidutsläpp samt på trädplantager.

Driften bort från olja och gas har lett till att flera av storbolagen i branschen har skiftat fokus mot att bli erkända som grönare energibolag snarare än att som tidigare vara helt beroende av de koldioxidintensiva fossila energislagen.

För Shells räkning har förändringarna drivits på av ägargrupper. Bland annat har Engelska kyrkan, vars pensionsstiftelse är en av de största ägarna i Shell, lett en sådan investerargrupp i påtryckningsarbetet mot ledningen.

"Det här senaste steget i Shells förändringsarbete är ett viktigt sådant, så att denna olje- och gasproducent ska kunna bli ett energibolag. En förändring som kommer sträcka sig över flera årtionden är helt klart på gång", sade kyrkans pensionsstiftelses etik- och förändringsansvarige, Adam Matthews.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -