Nextcell Pharma
Nextcell Pharma får klartecken att genomföra barndiabetesstudie med stamceller (Finwire)

2021-04-14 13:15
Stamcellsbolaget Nextcell Pharma meddelar att Akademiska sjukhuset i Uppsala och huvudprövare professor Per-Ola Carlsson har fått godkännande från Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten att genomföra en klinisk läkmedelsprövning med bolagets läkemedelskandidat Protrans för att behandla barn och ungdomar med diabetes typ-1.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Studien är en fas I/II-studie med totalt 66 patienter. De sex första patienterna kommer utvärderas för säkerhet, först tre ungdomar, 12-18 år, och därefter tre barn, 7-11 år. Efter detta genomförs en randomiserad, placebokontrollerad del för utvärdering av behandlingseffekt.

Nextcell har för avsikt att tillsammans med professor Per-Ola Carlsson presentera studien mer i detalj under de närmsta veckorna.

Barnstudien kan medföra en betydande ökning av marknadspotentialen för Protrans då hälften av alla patienter som diagnostiseras är under 18 år. Det är en stor fas I/II studie för att vara en cellterapi och datan kommer att vara värdefull i framtida ansökan om marknadsgodkännande.

Nextcell kommer att bidra med Protrans och placebo i studien. Därutöver kommer bolaget att stötta studien med logistik, dokumentation och expertkompetens. Någon ytterligare monetär ersättning utgår inte, det vill säga Nextcell kommer inte att bekosta studien.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

NextCell Pharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -