PRECISE
QUALCOMM-INTEGRERING MÖJLIGGÖR HÖGRE VOLYMER - VD (Direkt)

2021-03-01 13:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Precise Biometrics har haft licensavtal med Qualcomm under flera år som har resulterat i vissa försäljningsvolymer, men integreringen i Qualcomms nästa generations ultraljudsbaserade fingeravtryckssensorer innebär en större möjlighet.

Det säger Precise Biometrics vd Stefan Persson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Med detta finns det möjlighet att det blir större volymer än tidigare", säger han.

Kommentaren kommer efter att Precise Biometrics meddelat att bolagets mjukvara för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter, Precise Biomatch Mobile, har integrerats i nästa generations ultraljudsbaserade fingeravtryckssensorer: Qualcomm 3D Sonic Gen 2 samt Qualcomm 3D Sonic Max.

Avtalet med Qualcomm baseras på licensbetalningar och royaltybetalningar för sålda smartphonesenheter där Qualcomms sensorer med Precise mjukvara är integrerade.

"Qualcomm har sagt att de ska rulla ut det här under året och jag vet att det pågår diskussioner med smartphonetillverkare. Sedan är det så att det är ungefär 6-9 månader mellan avtal och lansering så av de diskussioner som pågår nu kan det bli intäkter först under andra halvåret. Men vi kan inte säga om det blir några avtal eller i hur stora volymer de modellerna sedan säljer", säger Stefan Persson.

Avtalet med Qualcomm inkluderar Precise nya algoritm, som lanserades i slutet av 2020, samt bolagets liveness detection-teknologi som ska säkerställa att det är en verklig person som identifierar sig och därmed motverkar så kallad "spoofing".

Qualcomm är en av Precise Biometrics viktigaste kunder och avtalet är betydelsefullt för bolaget.

"Vi är glada över att den största aktören i marknaden väljer oss, sedan hur mycket det blir i intäkter vet vi inte. För vår del är det viktigt att visa att vi får ut vår nya teknologi", säger Stefan Persson.

På sensormarknaden har flera aktörer de senaste åren vittnat om att ultraljudsbaserade sensorer inte riktigt tagit fart som många tidigare hade trott. Det är fortfarande främst kapacitiva sensorer som står för den största andelen av marknaden, följt av optiska sensorer.

"Qualcomm visar att det finns ett intresse för denna teknologi framöver och att det finns en marknad kring ultraljud", säger Stefan Persson.

Vid lunchtid på måndagen hade Precise Biometrics stigit 9,4 procent på Stockholmsbörsen.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Precise Biometrics - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -