På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NORDNET
BLANKNINGSÄNDRING EFTER MOMENT GROUP, FI INFORMERATS (Direkt)

2021-02-25 16:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den blankningsbegränsning som Nordnet plötsligt införde på onsdagen har med handelsturbulensen i Moment Group i slutet av förra veckan att göra. Finansinspektionen är inkopplad i efterdyningarna, bekräftar nätbanken för Nyhetsbyrån Direkt.

I fredags förra veckan handlades Moment Group exklusive teckningsrätt i bolagets företrädesemission, där tre befintliga aktier gav rätt att teckna 23 nya aktier.

Kursen gick visserligen nedåt i förhållande till den faktiska, ojusterade stängningskursen föregående dag, men nedgången var mycket mildare än vad den teoretiskt borde ha varit. Därmed var det många av Nordnets kunder som såg läge att blanka aktien, bekräftar bankens kommunikationschef Johan Tidestad för Direkt. Handeln med aktien stoppades av Nasdaq senare under fredagen, två gånger dessutom.

"I samband med den situationen upptäckte vi att vi behövde se över att vår interna struktur var rätt uppsatt för att i alla situationer kunna säkerställa värdepapperslån i samband med blankningar", skriver Johan Tidestad i ett mejl till Direkt.

Han vill inte svara på om det någon gång under fredagen var så att Nordnets kunder sammantaget blankade och sålde fler aktier än vad Nordnet egentligen hade tillgång till för utlåning. I så fall hade det kunnat uppstå en brist, något som hade kunnat få följdverkningar i senare led i handelskedjan.

"Jag vill inte kommentera de exakta detaljerna kring transaktionerna, men i samband med handeln i Moment Group kunde vi konstatera att vi behövde göra en översyn av våra processer kring blankning för att säkerställa täckning av värdepapperslån i alla situationer. Man ska komma ihåg att det var ganska extrema händelser runt Moment Group i fredags med en emission med svårförståeliga villkor, felprissättning av aktien, intensiv handel, kursrusning på flera hundra procent och dessutom flera handelsstopp under en och samma dag", skriver Nordnet till Direkt.

Enligt Johan Tidestad har Nordnet informerat Finansinspektionen om händelsen och bolagets åtgärder.

"Eftersom vi är ett så kallat kategori 2-institut har vi kontinuerlig kontakt med Finansinspektionen. Vi har också specifikt informerat Finansinspektionen att vi kommer att se över våra processer i form av interna rutiner och IT-stöd när det gäller blankningar och värdepapperslån, och meddelat dem att vi tillsvidare har begränsat utbudet vad gäller blankning", skriver Johan Tidestad.

Kan det bli tal om böter eller nämnvärda kostnader i detta sammanhang?

"Jag vill inte spekulera i det, det är en bedömning som FI får göra. De har fått information om situationen, och sedan är det upp till dem hur de vill hantera ärendet", svarar Nordnets kommunikationschef.

Vad är det ni nu ska åtgärda och på vad har detta med era it-system att göra?

"Vi ska bland annat verifiera att de volymer vi kan säkerställa värdepapperslån inom också återspeglas i våra handelssystem på ett korrekt sätt", svarar Johan Tidestad.Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -