På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EUROGRUPP
ITALIEN BEHÖVER VÄSSA SINA REFORMPLANER (Direkt)

2021-01-18 21:00

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Italien behöver vässa sin nationella återhämtningsplan med fler strukturreformer och mer detaljer om mål och tidsgränser.

Det sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

Italien är inte ensamt. I stort sett alla EU-länder behöver förbättra sina återhämtningsplaner på något sätt, sade han.

Balansen mellan strukturreformer och investeringar behöver bli bättre. De flesta EU-länder lägger tonvikten på investeringar i sina planer.

"Att stärka tillväxtpotentialen blir avgörande", sade Paolo Gentiloni.

På eurogruppens möte diskuterade euroländernas finansministrar prioriteringarna i de nationella återhämtningsplanerna som alla EU-länder håller på att utarbeta i dialog med kommissionen.

Planerna måste godkännas av först kommissionen och sedan av ekofinrådet för att länderna ska få tillgång till coronafondens 672,5 miljarder euro. Italien är störst mottagare med 209 miljarder euro, följt av Spanien med 140 miljarder euro.

Huvuddelen av pengarna ska betalas ut när olika delmål har uppfyllts. Men Paolo Gentiloni påminde om att 13 procent av pengarna kan betalas ut i förskott från i sommar.

Coronapengarna är villkorade till att EU-länderna genomför åtminstone en del av ekofinrådets rekommendationer till dem i de landspecifika rekommendationerna.

För Italiens del innebär det bland annat att lanet borde genomföra en pensionsreform som har beslutats, bekämpa svartarbete, förbättra barnomsorg och äldrevård så att fler kvinnor kan jobba, effektivisera offentlig förvaltning och öka den digitala kompetensen.

Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe instämde i behovet av reformer.

"Alla länder behöver rätt mix av finanspolitiska stimulanser och reformer. Stimulanser behövs nu för att hantera pandemins konsekvenser. Reformer bygger en grund för tillväxtpotentialen i framtiden", sade han vid presskonferensen.

På eurogruppens möte höll Spaniens ekonomiminister Nadia Calvino en grundlig genomgång om Spaniens planer så här långt.

Spanien planerar reformer på arbetsmarknaden och pensionssystemet. Men Paolo Gentiloni efterfrågade mer detaljer om mål och tidsgränser även från Spanien.

Vid mötet diskuterade eurogruppen också faran med att de makroekonomiska obalanserna nu åter stiger i de svagare sydländerna. Skillnaderna mellan euroländerna ökar.

"Mitt budskap till länder med större obalanser är, eller länder som påverkas mer av rese- och turistsektorns nedgång: Svaret är inte att gå tillbaka till normaltillståndet för tidigt. Svaret är att använda återhämtningspaketet till ambitiösa reformer", sade Paolo Gentiloni.

Beträffande det ekonomiska läget sade Paschal Donohoe att euroländernas finansministrar än en gång bekräftade att fortsatta stimulanser behövdes.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -