På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
RAPPORTERANDE BANKER TYNGDE, S&P500 -0,7% (Direkt)

2021-01-15 22:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna stängde fredagen lägre när smittspridningen fortsätter på en hög nivå och efter att Joe Biden presenterat sitt förslag till stödpaket.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,6 procent till 30.814. S&P 500 backade 0,7 procent till 3.768 och Nasdaqs kompositindex sjönk 0,9 procent till 12.998.

Fredagen innebar starten på den amerikanska rapportsäsongen. Först ut var JP Morgan vars resultat och intäkter slog analytikerförväntningarna. Trots det backade aktien omkring 1,8 procent fredagen.

Även Citigroup och Wells Fargo levererade starkare rapporter än väntat men tappade 1,9 respektive 7,8 procent.

Oljebolaget Exxon Mobil backade 4,8 procent efter att den amerikanska finansmyndigheten SEC har startat en undersökning mot bolaget kopplat till projektet Permian Basin.

"Finans och energi har varit besvikelser, det tynger hela marknaden", sade Chris Zaccarelli, investeringschef vid Independent Advisor Alliance, till Reuters.

Förutom de bolagsspecifika nyheterna smälte marknaden också tillträdande presidenten Joe Bidens förslag till stödpaket. Marknaden har väntat på ett omfattande stödpaket sedan i höstas, men Joe Biden överraskade flera bedömare med ett förslag på 1.900 miljoner dollar.

Demokraternas smala majoritet i senaten innebär dock att den totala summan väntas sjunka och analytiker flaggar också för att höjda skatter kan komma på sikt.

Spotify sjönk 6,6 procent efter att Citi sänkt sin rekommendation för ljudstreamingbolaget till sälj, från tidigare neutral. Citi menar att bolagets investeringar i podcasts inte har påverkad antalet nedladdningar av appen eller premiumabonnemang.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 4 punkter till 1,09 procent.

Graf: S&P500-index, fredagen den 15 januari

image

Källa: InfrontCitigroup Inc - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Spotify Technology SA - I dag

{point.key}

Wells Fargo & Co - I dag

{point.key}

Exxon Mobil Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -