SVERIGE
SVAGHETSTECKEN OCH RELATIVT DYRA TILLGÅNGAR - PENSER (Direkt)

2020-12-03 14:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svensk makrobild rättfärdigar inte de relativt höga nivåerna för svenska börsindex. Övergripande ser inte minst småbolag dyra ut då de generellt sett är mer inhemskt exponerade medan rådande avkastningsnivåer på svenska högränteobligationer inte är tillräckliga.

Det säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han ansvarar för bankens investeringsstrategi samt leder Erik Pensers diskretionära och fondförvaltning. Inom förvaltningen har innehav i svenska "high yield"-obligationer sålts av på senare tid medan en avyttring av svenska småbolagsaktier nu har påbörjats.

"Det finns flera anledningar till att vi valt att sälja av svenska high yield-papper. I den sämsta av världar får vi en kris liknande den i våras. Därutöver är vi oroade för svensk small cap som gått fantastiskt starkt", säger han.

Penser-förvaltaren räknar förvisso inte med en lika allvarlig försämring på svensk företagsobligationsmarknad som den i mars/april.

Trots allt ser förvaltningsbolaget risker inom svenskt high yield-segment då den svenska företagsobligationsmarknaden generellt sett är illikvid. Riksbankens tillgångsköp är också endast till begränsad del riktade mot företagspapper vilket inte anses vara det bästa receptet för att säkerställa ett bibehållet lugn hos investerare.

"Riksbanken köper inte alls high yield. Årets köp har inriktats mot säkerställda obligationer vilket har bidragit till att bolåneräntor kunnat hållas nere medan investerare med mycket bostadspapper stöttats", säger Jonas Thulin.

Bland de makro-faktorer som gjort Erik Penser oroade för om svenska tillgångar har tagit för stora kliv uppåt i värde återfinns en relativt svag reallöneutveckling under de senaste åren redan innan arbetslösheten nu skjuter uppåt.

"Exempelvis har utvecklingen i både reallöner och lönejämställdhet varit klart sämre på svensk än amerikansk arbetsmarknad och visar på slitningar", fortsätter förvaltningschefen som även noterar ett relativt svagt förtroende bland svenska konsumenter.

I oktober noterades dessutom konkursökningar på bred front, snarare än endast inom svensk restaurangbransch. Trots de makroekonomiska "svaghetstecken" som gnager avseende Sverige har vi haft en av världens bästa börser.

"Svenska börser har följt med amerikanska börser upp, snarare än följt svenska makro-fundamenta. Frågan är hur rimligt det är att ha prisat upp den svenska börsen till rådande nivå. Stockholmsbörsen har gått bättre än Dow Jones", påpekar Jonas Thulin.

Erik Pensers förvaltningsteam anser att läget går att utnyttja genom en försäljning av svenska tillgångar till förmån för exponering mot exempelvis europeiska bankaktier, företag inom blockkedjeteknik samt Korea och Spanien.

"Madridbörsen har haft en drygt 20 procentenheter sämre utveckling än Stockholmsbörsen under 2020", fortsätter han.

Jonas Thulin resonerar att spanska aktier bör ha mer möjlighet kvar på uppsidan än svenska från den ekonomiska återhämtning som ett vaccin kan ge. Han lägger till att det är en syn som verkar delas av investerare generellt.

"Kapital har börjat röra sig ur Sverige", säger han med tillägg att det gäller allt från räntor och aktier till ETF:er medan handelsvolymen är fallande på Stockholmsbörsen, stick i stäv mot tendensen som skönjs överlag globalt.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -