RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE KRONA, RÄNTA NED EFTER RIKSBANKEN (Direkt)

2020-11-26 10:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna uppvisar liksom regionens ledande börsindex beskedliga rörelser på torsdagsförmiddagen. Dollarn är försvagad medan amerikanerna håller tacksägelsestängt. Efter besked från Riksbanken om utökad takt i värdepappersköpen har kronan tappat lite av de senaste dagarnas styrka. Svenska räntor drar något nedåt.

"Att Riksbanken skulle lämna räntan kvar på noll var aldrig ifrågasatt men expansionen av tillgångsköpsprogrammet visar att centralbanken inte kommer att stå bredvid och titta på när ekonomin försämras i det fjärde kvartalet", skriver Capital Economics i en snabbkommentar.

Svenska tioårsränta handlas ned 2 punkter till -0,14 procent, medan tysk motsvarighet ligger kvar på -0,57 procent. Svensk tvåårsränta är ned 1 punkt till -0,41 procent medan den tyska motsvarigheten ligger stilla på -0,75 procent.

Riksbanken framhöll att "reporäntan lämnas oförändrad på noll procent och väntas vara kvar på den nivån de kommande åren. Genom att utöka och förlänga värdepappersköpen skapar Riksbanken en trygghet i att det kommer att finnas omfattande penningpolitiskt stöd så länge som det behövs".

Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan. Riksbanken upprepar dock att reporäntan kan sänkas om det bedöms vara verkningsfullt, särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat. Anna Breman och Martin Flodén reserverade sig om beslutet om att utöka värdepappersköpen med 200 miljarder kronor.

Merparten av analytikerna förväntade sig en justering av programmet för tillgångsköp vid detta möte. På grund av den ökade smittspridningen drog Riksbanken också ned sina prognoser avseende BNP och inflation. Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, noterar att Riksbanken "utökar programmet precis som vi väntat oss, främst på grund av försämrad konjunkturbild på kort sikt och ökad osäkerhet".

Kronan tappade initialt men är i stort sett oförändrad mot dollarn sedan onsdagseftermiddagen vid 8:53, efter botten under 8:50 inför Riksbankens besked. Mot euron är kronan netto ett par öre försvagad sedan onsdagens svenska stängning till 10:17.

Torsdagen har varit hektisk ur ett svenskt makroperspektiv. Utöver Riksbanken har KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, visat på en oväntad uppgång till 97,5 i november, mot förväntan om en nedgång till 95,0 från 96,0 i oktober. Indikatorn för tillverkningsindustrin fortsatte oväntat uppåt medan konsumenternas förväntningar föll i linje med förväntan i Infronts enkät.

"Barometerindikatorn steg ytterligare i november drivet av ökningen i tillverkningsindustrins sentiment som är väldigt starkt", skrev Swedbank i en snabbkommentar.

Statistik från SCB har visat att hushållsutlåningen ökade med drygt 5 procent även i oktober. SCB sammanfattade läget med att tillväxttakten för utlåning till hushåll har legat på ungefär samma nivå det senaste året medan företagslånens tillväxttakt har avtagit. Företagslånen ökade 3,3 procent, jämfört med 3,8 procent i september.

Stefan Ingves håller på sedvanligt manér en presskonferens vid 11, annars är torsdagens fortsatta agenda tunn när amerikanerna tagit tidig helg.

I morse visade GfK:s tyska konsumentförtroendeenkät en större nedgång än förväntat till -6,7 inför december jämfört med -3,1 föregående månad.

Euron har stärkts över 1:19 mot en allmänt något klen dollar. På onsdagskvällen släpptes protokollet från Feds senaste möte. Protokollet visade att ledamöterna hade en lång diskussion om en mer konkret vägledning kring hur länge som centralbanken kommer fortsätta med tillgångsköpen. Ledamöterna uttrycket också en fortsatt oro för den ökade virusspridningen som kan komma att hämma den ekonomiska återhämtningen.

"Utvecklingen stödjer vår syn om att en lätt Fed-policy kommer att tynga dollarn nästa år", tycker MUFG enligt Dow Jones och hänförde pressen mot dollarn till detta.

Pundet har handlats upp emot 1:34 gentemot dollarn för den första gången på nära tre månader. Ur brittiskt perspektiv inväntas besked på torsdagen om hur landet går vidare med restriktioner för att begränsa virusspridningen.

              torsdag kl 10.35 (onsdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    8:5273  (8:5242)  EUR/USD    1:1922  (1:1898)
EUR/SEK   10:1687 (10:1431)  USD/JPY    104:25  (104:35)
Ty obl 2    -0,75   (-0,75)  Ty obl 10   -0,57   (-0,57)
US obl 2     0,17    (0,17)  US obl 10    0,89    (0,86) 
Sv obl 2    -0,41   (-0,40)  Sv obl 10   -0,14   (-0,12)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -