VIRUS
USA ANLITAR SPIONAGEBOLAG FÖR UPPFÖLJNING AV VACCIN - DJ (Direkt)

2020-10-22 14:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska regeringen har tecknat kontrakt med det nyligen börsnoterade spionagebolaget Palantir för att skapa ett system för uppföljning av tillverkning, distribution och administration av covid-19-vaccin, rapporterar Dow Jones.

Palantirs mjukvarusystem ska bistå federala myndigheter med hanteringen av vaccin- och vaccinationsdata samt identifiera problem som kan stå i vägen för att så många amerikaner som möjligt ska få vaccin på så kort tid som möjligt, enligt nyhetsbyrån.

Mjukvaran går under namnet Tiberius och bygger på tidigare samarbeten mellan amerikanska hälsovårdsmyndigheter och Palantir, som är ett vida omstritt bolag som bland annat tillskrivits som en väsentlig aktör i arbetet med att spåra upp terrorsektledaren Usama bin Laden.

Tiberius ska exempelvis kunna bistå myndigheterna i fråga om att tillse att särskilt sköra individer och riskgrupper nås så fort som möjligt av vaccin, skriver Dow Jones.

Amerikanska hälsodepartementet HHS har enligt nyhetsbyrån garanterat att Palantir inte ska få egen tillgång till känsliga personuppgifter från vaccinationsprogrammet, som i sin tur kommer nyttja sig av enorma mängder skör persondata för den amerikanska befolkningen.

Palantir grundades av den tysk-amerikanske riskkapitalisten Peter Thiel, som tillsammans med Tesla-vd:n Elon Musk också var en av medgrundarna bakom fintechkonglomeratet Paypal. I den nyligen genomförda börsnoteringen nådde bolaget en värdering på 21 miljarder dollar. Den största delen av bolagets kontrakt har utgjorts av samarbeten med amerikanska försvarsdepartementet.

Ett av de mest omstridda kontrakten signerades dock med amerikanska migrationsverket, där Palantir bistod i att utveckla en mjukvara för att spåra upp papperslösa i USA.

Framstående demokrater har vid flera tillfällen ifrågasatt Palantirs närhet till hälsodata i samband med att andra mjukvarukontrakt delats ut till bolaget från hälsovårdsmyndigheter. Bland annat skickade senator Elizabeth Warren ett öppet brev till hälsovårdsminister Alex Azar i juli och uttryckte oro över om avståndet till patientinformation är tillräckligt stort för att vara försvarbart i fallet Palantir.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -