RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR SVAGT UPP INFÖR SISTA DEBATTEN (Direkt)

2020-10-22 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i Europa och USA vände till svagt upp medan börserna stod på minus på torsdagen. Fördröjda stimulanser och ökad spridning av covid-19 tynger sentimentet. Såväl Spanien som Frankrike har nu över 1 miljon smittade och i USA överstiger de dagliga fallen åter 60.000.

Samtalen mellan Vita huset och Demokraterna i kongressen om ett stimulanspaket fortsätter, och representanthusets talman Nancy Pelosi sade att hon är optimist om att nå ända fram.

Tristan Hanson på M&G Investments ser diskussionerna om ett stimulanspaket före valet som lite väl kortsynt.

"Det är troligt att oavsett vem som vinner valet så kommer det att komma någon form av stimulanser de kommande månaderna, det är stämningsläget nu", sade han till Dow Jones.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, noterade att den ekonomiska aktiviteten har fortsatt att stiga i en "knapp till blygsam" takt i alla distrikt. Sysselsättningen steg i nästan alla distrikt men ökningstakten var fortsatt "långsam".

Att den amerikanska underrättelsetjänsten varnat för att Iran och Ryssland försöker störa det amerikanska presidentvalet har bidragit till att dämpa sentimentet.

Fokus ligger närmast på nattens presidentvalsdebatt, och om Trump ska kunna minska avståndet i opinionsmätningarna.

USA-räntorna steg under eftermiddagen med den tioåriga statsobligationen på 0,83 procent, i linje med veckans topp.

Nyanmälda arbetslösa sjönk med 55.000 till 787.000 förra veckan, under väntade 860.000. Fyraveckorssnittet har minskat till 811.250. Statistiken innefattar nu även Kalifornien efter en paus för dataprocessande.

"Trenden i nyanmälda arbetslösa har återupptagit sin gradvisa nedgång, men ansökningarna förblir anmärkningsvärt höga sju månader in i krisen", skrev Wells Fargo.

Försäljningen av befintliga bostäder steg mer än väntat till 6,54 miljoner i årstakt.

Europadata på torsdagen kom däremot in sämre än väntat. Det tyska konsumentförtroendet sjönk medan sentimentet i det franska näringslivet dämpades, med sämre läge i såväl industrin som tjänstesektorn.

Tyska räntor steg svagt på torsdagen. Även spanska och italienska räntor var något upp. Den italienska tioåringen har stigit 15 punkter under veckan och spreaden mot Tyskland vidgats till 138 punkter.

På fredag kommer S&P med en uppdatering av Italiens kreditbetyg, som för närvarande ligger på BBB med negativa utsikter.

ING noterade en god efterfrågan för EU:s emissioner på tisdagen, vilket banar väg för fortsatt upplåning den vägen, och då i synnerhet den stora återhämtningsfonden.

Samtidigt väntas mer stimulanser från ECB. Där har det varit lite mer oklart vem som styr under Christine Lagardes ledning, och kampen mellan hökar och duvor har återuppstått efter septembermötet.

Den senaste tidens ekonomiska utveckling stödjer duvorna. Utplaningen av ekonomisk aktivitet började i september och nya restriktioner och social distansering kommer tydligt att dämpa aktiviteten fjärde kvartalet.

Just nu är mycket åtgärder "smarta" nedstängningar riktade mot tjänstesektorn men nya nedstängningar liknande de i våras kan inte uteslutas.

"Så även om nya restriktioner främst påverkar lokala eller inhemska ekonomier nu och inte leveranskedjor eller spiller över till andra länder, så kommer det att bli en dubbel-dip i euroområdet om alla länder gör likadant", skrev ING.

De tror att ECB:s prognos om en BNP-ökning på 3,1 procent q/q under fjärde kvartalet är alltför optimistisk. Fallande priser är också ett bredare fenomen än energi och tysk momssänkning. Alltmer talar därför ökad stimulans.

Meningsskiljaktigheterna inom rådet är däremot starka och vid detta möte är det mer sannolikt att det stannar vid hintar om stimulanser vid decembermötet, skrev ING.

Euron visade små nettoförändringar med handel runt 1:1830 mot dollarn vid svensk stängning.

"Det amerikanska presidentvalet är bara tolv dagar bort och innan dess vill ingen göra alltför stora åtaganden i riktningen för EUR/USD", sade Ester Reichfelt på Commerzbank till Dow Jones.

Pundet tappade lite av onsdagens betydande förstärkning, men handlas ändå fortsatt högre än i början av veckan. Chefsförhandlarna Michel Barnier och David Frost bekräftade att de har återupptagit handelsförhandlingarna mellan Storbritannien och EU, och dessa väntas nu intensifieras.

Samtidigt presenterade finansminister Rishi Sunak en ny, förenklad och mer generös, plan för jobbstöd till företagen när det generella permitteringsstödet löper ut i november.

Den turkiska liran tappade 1,5 procent mot dollarn efter att centralbanken oväntat hållit styrräntan oförändrad på 10,25 procent, en höjning till 12 procent hade prognostiserats.

Yuanen har tappat från 6:64 till 6:68 mot dollarn, med fortsatta spekulationer om att myndigheterna inom kort kommer att vidta åtgärder för att förhindra en vidare appreciering.

Svenska räntor steg marginellt medan kronan tappade 2-3 öre mot euro och dollar.

Data från SCB visade att näringslivets försäljning steg för fjärde månaden i rad, men att uppgången var lite mindre än tidigare. I årstakt har försäljningen sjunkit 5 procent.

I Riksbankens enkät från slutet av september uppgav företagen att konjunkturläget gradvis har förbättrats efter vårens stora fall, och för många har efterfrågan ökat snabbare än väntat. Företagen ser ljusare på konjunkturen framöver, men det finns en oro för en andra pandemivåg med nya restriktioner.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -