På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

KLIMAT
VÄTGAS, EL-LASTBILAR MOGNA FÖR EU-INVESTERING - RAPPORT (Direkt)

2020-10-14 10:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vätgas och bränslen med låga koldioxidutsläpp för flyg och elektriska lastbilar finns med bland 55 rena tekniker som kan bidra till att EU når sitt klimatmål om koldioxidneutralitet 2050, enligt en undersökning genomförd av konsultfirman Capgemini med stöd av EU-kommissionen.

Undersökningen har getts rubriken "Redo för nollutsläpp" ska tjäna som guide för Europas politiker och investerare över hela världen i arbetet med att identifiera tekniker och projekt som EU kan investera budgetmedel från den gigantiska återhämtningsfonden som nyligen röstades igenom.

Capgemini gick i undersökningsarbetet igenom 200 projekt och specificerar i rapporten 55 teknikområden som "mogna för investering", en utnämning för vilka kriterierna var att resultat ska kunna uppnås omgående samtidigt som en uppskalning till större omfattning är möjlig.

I summeringen skriver utredarna att projekten skapa en helt ny marknad för klimatneutrala produkter och tjänster värd upp till 790 miljarder euro om året samtidigt som de minskar utsläppen med 871 miljoner ton, enligt rapporten.

Teknikerna kommer behöva runt 144 miljarder av offentliga och privata investeringar per år, men genom dessa medel också lösgöra 12,7 miljoner arbetstillfällen. Dessutom beräknas varje euro investerad i portföljen generera 9 euro i framtida omsättning i de europeiska marknaderna år 2050.

Bland de projekt som Capgemini riktar ljus mot inkluderas stora fabriker för solenergi, storskalig vindkraft till sjöss, storskalig grön vätgasproduktion, kraftnätsutveckling för 100 procent förnybar elektricitet och tekniker för direktlagring av koldioxid.

Inom industrin rekommenderas projekt som framställer grön vätgas i raffinaderier, omställning till koldioxidfria värmeverk och alternativ till det mycket koldioxidkrävande byggmaterialet betong.

Inom transport inkluderas storskalig grön produktion av flygbränslen, fartyg som drivs på grön ammoniak samt infrastruktur för fartyg samt elektrifiering av lastbilar och laddnätsinfrastruktur för elfordon.

I tillägg till de 750 miljarder euro som röstades igenom av EU nyligen kommer också ett paket värt drygt 1.000 miljarder euro i en långsiktig budget. 30 procent av den totala budgeten är öronmärkt för att säkerställa att klimatmålen nås.

Arbetet med rapporten grundar sig i en metastudie av existerande forskning, analyser av kvantitativa data samt en lång rad intervjuer med nyckelpersoner i de olika branscherna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo A - I dag

{point.key}

Mercedes-Benz Group AG - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Metacon - I dag

{point.key}

Cell Impact - I dag

{point.key}

Impact Coatings - I dag

{point.key}

SolTech Energy Sweden - I dag

{point.key}

Savosolar Oyj - I dag

{point.key}

Midsummer - I dag

{point.key}

Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Climeon B - I dag

{point.key}

Arise - I dag

{point.key}

Eolus Vind B - I dag

{point.key}

Slitevind - I dag

{point.key}

Ørsted - I dag

{point.key}

TRATON - I dag

{point.key}

E ON SE - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

thyssenkrupp AG - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -