PROGNOS
DETALJHANDEL +3,4% AUGUSTI JMF AUG 2019 - INF (OMS) (Direkt)

2020-09-28 05:32

(Sändes första gången den 25/9)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska detaljhandelns försäljning väntas ha ökat med 3,4 procent i augusti jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt Infronts prognosenkät. Jämfört med i juli väntas försäljningen ha stigit 0,1 procent.

Under juni respektive juli ökade detaljhandelns försäljning med 2,9 respektive 4,8 procent i årstakt efter en successiv ökning från minusnivå i april.

Swedbank räknar med viss nedväxling i tillväxttakten under augusti och hänvisar bland annat till korttransaktionsdata.

"Vi tror att dagligvaruhandeln bidrog till ökningen medan sällanköpshandel drog ner något. Men fortfarande räknar vi med att detaljhandeln jämfört med i augusti i fjol ökade i relativt god takt", skriver Swedbank i ett veckobrev.

I juli var utvecklingen i dagligvaruhandeln oförändrad mot samma månad 2019 medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 6,9 procent.

Under augusti förefaller det ha varit som så att hushållen tog en paus i bostadsrenoverandet samt även minskade på inköpen av andra sällanköpsvaror mot de två närmast föregående månaderna. Däremot förefaller det i stället ha konsumerats lite extra i mat och dryck, bedömer Swedbank.

"Det är emellertid ingen dramatik med detta, det var ju trots allt semestertid", skriver banken.

Bland vägledande statistik kan nämnas att försäljningen i de svenska Ica-butikerna steg 5,2 procent i augusti jämfört med motsvarande månad i fjol, i jämförbara butiker och 5,4 procent totalt. Enligt ICA uppgick kalendereffekten till -2,0 procentenheter i augusti.

Svensk Handel Stils index visade att klädförsäljningen föll med 17,9 procent i årstakt i augusti, i löpande priser. Skohandeln föll samtidigt med 26,6 procent. Det var relativt oförändrat mot -18,0 respektive -24,4 procent i juli.

SCB publicerar detaljhandelns försäljningsstatistik för augusti måndagen den 28 september, klockan 9.30.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt

Stuart Lenz

Infront


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -