MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2020-09-28 06:02

(Sändes första gången i fredags, den 25/9)

MÅNDAG DEN 28 SEPTEMBER

=======================

- SCB: detaljhandel augusti kl 9.30

Steg 1,9% m/m och 4,8% y/y i juli. Swedbank skriver att data över korttransaktioner från Swedbank Pay tyder på att detaljhandeln utvecklades något svagare i augusti än under de två föregående månaderna.

"Vi tror att dagligvaruhandeln bidrog till ökningen medan sällanköpshandel drog ner något. Men fortfarande räknar vi med att detaljhandeln jämfört med i augusti i fjol ökade i relativt god takt", skriver Swedbank.

Infront enkät pekar mot +0,1 procent mot i juli samt 3,4 procents ökning mot augusti 2019.

TISDAG DEN 29 SEPTEMBER

=======================

- KI: konjunkturbarometer september kl 9.00

Barometerindikatorn har succesivt återhämtat sig månad för månad från botten vid 60 i april. Infronts enkät pekar på en intakt trend under september upp till 90 från förra månadens 87. Augustiutfallet pekade ändå på ett fortsatt betydligt svagare stämningsläge än normalt.

I september väntas sentimentet i tillverkningsindustrin (MCI) ha fortsatt att stiga till 99,8 från 97,7 i augusti.

Hushållens förtroende (CCI) väntas på nytt ta lite fart upp till 86,8 i september, efter att under de senaste tre månaderna ha legat vid nivå kring 84.

- Tyskland: KPI (prel) september kl 14.00

KPI-inflationen var 0,0 procent i augusti och väntas ha legat kvar kring nollan i september.

Unicredit spår att inflationen sjunker till -0,3% i september till följd av fallande olje- och energipriser samtidigt som momssänkningen som genomfördes i juli drar ned.

- USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00

Sjönk till 84,8 i augusti från 91,7 i juli och väntas nu återigen ha studsat tillbaka upp mot 90, enligt Trading Economics.

ONSDAG DEN 30 SEPTEMBER

=======================

- Kina: PMI september kl 3.00

Både officiella PMI och siffran från Caixin publiceras under onsdagen. I september steg Caixin industri-PMI till 53,1 från 52,8 medan officiella var i princip oförändrat vid 51,0 från 51,1.

TORSDAG DEN 1 OKTOBER

=====================

- Japan: Tankan 3 kv kl 1.50

Stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturläget sjönk kontinuerligt under förra året och hittills i år. Nu finns det en del som tyder på att bedömningen kan ha ökat något från låga nivåer.

- Silf/Swedbank: industri-PMI september kl 8.30

Inköpschefsindexet för industrin nådde i augusti upp till 53,4, det högsta månadsutfallet sedan 2018 medan en återhämtning sker i sektorn efter vårens stora fall. Infronts enkät pekar mot en tredje raka månad med ett utfall i tillväxtzonen och ett utfall på 53,5 för september.

- Riksbanken: protokoll från mötet den 21/9 kl 9.30

Beskedet vid mötet var helt i linje med förväntningarna. Swedbank ser fram emot att nagelfara protokollet "för att se hur ledamöterna ser på den penningpolitiska inriktningen framöver".

Bland annat tänker de på om och när en sänkning av räntan kan ses som lämplig och hur de ser på de framtida tillgångsköpen.

"Synen på riskbilden framöver och inflationsutsikterna blir också intressant att utläsa liksom hur tydligt ledamöterna resonerar kring att acceptera en inflation övermålet under en period utan att för den skull lätta på den penningpolitiska gaspedalen", skriver Swedbank.

- USA: ISM industri-PMI september kl 16.00

Mycket pekar på att ISM ligger still eller sjunker marginellt i september från 56,0 månaden innan.

Commerzbank noterar dock att ett högt ISM-index inte ändrar det faktum att produktionen inom tillverkningsindustrin totalt sett är lägre än före krisen.

FREDAG DEN 2 OKTOBER

====================

- EMU: KPI (prel) augusti kl 11.00

Nordea skriver att ECB kommer få ett test under veckan och spår en inflation på -0,5% och en kärninflation på 0% med risken på nedsidan.

"Det är dåliga nyheter för ECB som redan har det tufft och tydligt på nedsidan av ECB:s egna prognoser", skriver Nordea.

- USA: privatkonsumtion, priser (PCE) augusti kl 14.30

Ger viktig information om hur de amerikanska hushållens inkomster och konsumtion utvecklats. Kärninflationen har varit dämpad och låg i juli på 1,3 procent.

- USA: sysselsättning september kl 14.30

Väntas ha ökat med 875.000 personer i september enligt Trading Economics efter en uppgång med 1,375 miljoner i augusti. Arbetslösheten väntas ligga relativt stilla med en nedgång om 0,1 procentenhet till 8,3%.

Commerzbank skriver att olika indikatorer tyder på att sysselsättningstillväxten har avtagit något senaste tiden och ökningen väntas därför bli den svagaste sedan vändningen.

Nordea skriver att jobbrapporten har tappat en del nyhetsvärde då andra högfrekventa indikatorer redan flaggar för stora delar av innehållet och Nordea ser nedsiderisker mot konsensus.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -