BÖRSEN
KINNEVIK VINNARE I SVÄNGIG HANDEL, OMXS30 +0,4% (Direkt)

2020-09-25 17:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen pendlade mellan uppgång och nedgång på fredagen där stigande index i USA gav stöd på eftermiddagen. Kinnevik och Electrolux avslutade veckan starkt medan Sandvik gick i motsatt riktning.

Vid stängning var storbolagsindex OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 1.784. Aktier för 18,2 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Veckan summerades till en nedgång på 2,8 procent för storbolagsindexet. På de europeiska börserna gick DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris i motsatt riktning med nedgångar omkring en procent vid samma tidpunkt.

Kinnevik kan komma att dela ut sina aktier i Zalando inom en inte alls för avlägsen framtid, och Tele2 kan om något år stå på tur, menade SEB i en analys och höjde sin rekommendation till köp med ny riktkurs 372 kronor (295). Investerarna gillade profetian och aktien steg 5 procent till drygt 350 kronor.

Electrolux har sett en väsentlig återhämtning av vinst och kassaflöde under det tredje kvartalet och föreslår att utdelning om 7:00 kronor återinförs för räkenskapsåret 2019. Aktien steg 2,9 procent.

Sandvik har fått sänkt riktkurs av Barclays till 160 kronor (170). Aktien syntes i botten bland storbolagen med en nedgång på 3 procent till 167:70 kronor.

Handeln i Fingerprint Cards var relativt livlig och aktien pendlade mellan plus och minus för att stänga upp drygt 1 procent. På torsdagen föll aktien 14 procent sedan bolaget kommit med antaganden kring marknaden och bolagets marknadsandelsmål för år 2026. I en uppföljningsintervju med Nyhetsbyrån Direkt på fredagen gav vd Christian Fredrikson inga detaljerade prognoser om marknadsutvecklingen fram till 2026, men uppgav att nästa år blir startskottet för marknaden för biometriska betalkort.

Enligt Dagens industri har Serneke en diger lista hos Kronofogden, samt miljonbelopp från skatteuppskov som skall betalas under våren. Aktien föll kraftigt på måndagen efter en negativ analys i samma tidning. På fredagen stannade nedgången på 8,7 procent.

Xspray Pharma steg 13,8 procent efter positiva resultatbesked från den andra av två bioekvivalensstudier produktkandidaten Hynap-Dasa. Bolagets vd Per Andersson sade sig var "mycket nöjd" med resultatet som uppgavs vara förväntat.

Handelsbanken Capital Markets skruvade i en analys upp riktkursen för G5 Entertainment till 462 kronor (418). Mobilspelsbolaget sällade sig till Stockholmsbörsens bättre aktier för dagen och steg 6,3 procent till 381 kronor.

Realfiction fortsatte ned 12,4 procent efter torsdagens nedgång om 26 procent som följde i spåren av beskedet att svar på patentansökan för Echo-tekniken väntas om ett år.

Den digitala magasintjänsten Readly fortsätter att tappa mark. För dagen var aktien ned knappa 4 procent och sedan noteringen i förra veckan har börsvärdet trimmats med drygt 17 procent från första handelsdagens stängning.

Cyxone föll 14,8 procent efter besked om att bioteknikbolaget förändrar sin utvecklingsplan för behandlingen mot ledgångsreumatism mot bakgrund av det förändrade marknadslandskapet.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Cyxone - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

G5 Entertainment - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Readly International - I dag

{point.key}

Realfiction Holding - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Xspray Pharma - I dag

{point.key}

Zalando SE - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -