På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
STABILA RÄNTOR, LITE SVAGARE USD INFÖR FED (Direkt)

2020-09-16 10:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna rör sig knappt i onsdagens förmiddagshandel medan dollarn har tappat en aning inför Federal Reserves räntebesked i kväll.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan 1 punkt upp till -0,48 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska motsvarigheten är stabil på -0,09 procent.

Brittisk statistik på morgonen visade att inflationstakten var något högre än väntat i augusti. KPI-inflationen uppmättes till 0,2 procent, medan analytiker hade räknat med en oförändrad inflationstakt. Kärninflationen låg på 0,9 procent, över väntade 0,6 procent.

Klockan 11.00 släpper OECD sin interimsprognos.

Ekonomistyrningsverket, ESV, skriver i en ny prognos att fallet i svensk BNP blir mindre än väntat och statens kostnader för krisåtgärder blir lägre.

Statens budgetsaldo väntas visa ett underskott på 249 miljarder kronor i år (i juni var prognosen -396) och ett överskott på 6 miljarder kronor nästa år (-21), medan det offentliga finansiella sparandet nu väntas uppgå till -4,2 procent av BNP i år och -1,6 procent nästa år. (I juni låg deras prognos för 2020 på -6,5 procent.)

Regeringens och samarbetspartiernas åtgärdspaket på drygt 100 miljarder kronor har inte beaktats i prognosen.

"Kostnaderna för krisåtgärderna blir inte lika stora som vi räknade med i juniprognosen och skatteintäkterna minskar inte lika mycket. Underskottet blir därmed inte lika stort i år", sammanfattar Ann Sofie Öberg, biträdande avdelningschef på ESV.

SEB:s Sparbarometer visade att de svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter ökade kraftigt under andra kvartalet trots coronakrisen. Bakom uppgången ligger framförallt stigande aktietillgångar till följd av en kraftig återhämtning på de finansiella marknaderna.

Samtidigt visar statistik från Kronofogdemyndigheten att antalet personer som ansökte om skuldsanering ökade med 41 procent under första halvåret, jämfört med samma period i fjol. Ökningen var särskilt kraftig bland unga mellan 18 och 34 år.

Och svaret på en fråga i Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel oroar också. Enligt denna är svenska företags investeringar nu nere på rekordlåga nivåer, där de rasat både snabbare och djupare än under finanskrisen.

"Investeringarna i näringslivet är nu nere på ännu lägre nivåer än under finanskrisen. Vi ser samma mönster som vid tidigare kriser, investeringarna är det första som företag drar ned på", säger Johan Lidefelt, ekonom på Svenskt Näringsliv, till Nyhetsbyrån Direkt.

USA-räntorna är också i princip oförändrade inför Federal Reserves räntebesked i kväll, svensk tid.

Fed väntas inte lansera några nya penningpolitiska åtgärder denna gång, utan intresset riktas i stället främst mot eventuella förtydligande om det nya penningpolitiska ramverket, och mot ledamöterna syn på ränteutsikterna i de nya, längre prognoserna.

I eftermiddag väntar USA-data över detaljhandel i augusti samt NAHB:s husmarknadsindex för september.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:187 mot dollarn, upp från 1:184 vid svensk stängning i går, medan dollarn i sin tur även har tappat en aning till 105:2 mot yenen.

Japans export sjönk med 14,8 procent i augusti, vilket dock var en något mindre nedgång än befarat. Samtidigt minskade importen mer än väntat, vilket gav ett oväntat handelsöverskott för augusti månad.

Capital Economics skrev i en snabbkommentar att nettohandeln kommer att ge en stark knuff upp åt BNP i det tredje kvartalet. Exporten fortsatte att återhämta sig under månaden medan importen låg stilla i värde mot i juli. I volym kan importen ha varit ned kring 2 procent under månaden.

Yoshihide Suga röstades i dag formellt in som ny premiärminister.

Kronan är ett halvt öre svagare mot euron och drygt 2 öre starkare mot dollarn.

       onsdag kl 10.30 (tisdag kl 16.15)
       ===================================
USD/SEK  8:7694 (8:7943) EUR/USD  1:1870 (1:1841)
EUR/SEK  10:4100 (10:4146) USD/JPY  105:19 (105:35)
Ty obl 2  -0,67  (-0,68) Ty obl 10  -0,48  (-0,49)
US obl 2   0,15  (0,14) US obl 10  0,68  (0,68) 
Sv obl 2  -0,36  (-0,37) Sv obl 10  -0,09  (-0,09)


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -