STORBRIT
VISSA LJUSPUNKTER I BNP-UTFALL, MEN OSÄKERHET KVAR (Direkt)

2020-08-12 10:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns vissa uppmuntrande tecken på att den brittiska ekonomin återhämtar sig från coronakrisen.

Det sade den brittiske finansministern Rishi Sunak på onsdagen, efter BNP-utfallet för andra kvartalet. Det visade en nedgång med 20,4 procent från första kvartalet, men BNP under juni steg 8,7 procent från föregående månad.

Han sade att det fortsatt är stor osäkerhet om vilken form av återhämtning ekonomin gör.

"Vad vi vet är att detta är uppmuntrande tecken. Det återstår jobb att göra och även om ekonomin återhämtar sig så kommer många förlora jobbet, eller har förlorat jobbet, och vi måste fokusera på att ständigt skapa nya möjligheter för dessa", sade han.

Han upprepade sitt motstånd mot att förlänga regeringens program för permitteringar, som löper ut i slutet av oktober.

ING skriver i en kommentar att nedstängningarna i Storbritannien var mer ihållande än i andra länder vilket gör att det inte är så förvånande att den ekonomiska effekten blev större, -22 procent under första halvåret.

Månadsutfallet visar däremot att detaljhandeln var ledande i uppgången i juni, och näthandeln har bidragit till att nivån nu i stort sett är densamma som före coronakrisen.

De förväntar sig en ytterligare uppgång i juli när mer av tjänstesektorn tilläts öppna igen, och den brittiska uppstudsen tredje kvartalet kommer bli större än i andra länder, om än kanske inte lika stor som Bank of Englands prognos om 18 procent.

Totalt sett väntas ändå ekonomin i slutet av tredje kvartalet ligga nästan 10 procent under nivån från före krisen.

"Vi tror också att det kommer ta åtminstone två-tre år innan ekonomin återfår förlorad mark, vilket är längre tid än vad BOE spår (slutet 2021)", skriver ING.

Stigande arbetslöshet är troligen det största hotet mot ekonomin, vilket är länkat till den gradvisa nedtrappningen av permitteringsstödet de kommande månaderna. Många företag kämpar fortsatt med försiktiga konsumenter och social distansering.

Investeringarna väntas också tynga, inte minst med kommande förändringar när övergångsperioden med EU löper ut. Även om det blir ett handelsavtal i år så kommer många stå inför nya kostnader inom många sektorer. Men det kan drabba industrin mer än konsumentnära sektorer, skriver ING som ser en BNP-nedgång med 9,7 procent i år.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -