RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP, SVAGARE KIWIDOLLAR (Direkt)

2020-08-12 10:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn har stärkts något på onsdagen efter att högre amerikanska räntor lyft den mot yenen, medan den nyzeeländska dollarn försvagades efter att centralbanken utökat sitt tillgångsköpprogram. Högre svensk inflation än väntat lyckades inte dra kronan i någon större utsträckning.

Amerikanska räntor steg hastigt på tisdagen inför en stor auktion av tioåriga obligationer under onsdagen. Ränteuppgången satte press på guldet. Säljpressen på guldet avtog först under onsdagsmorgonen och som lägst nåddes nivåer strax över 1.860 dollar per uns, efter att ha handlats ca 200 dollar högre i slutet av förra veckan.

Guldpriset tyngde också Australiendollarn eftersom landet är världens näst största guldproducent.

Nya Zeelands centralbank, RBNZ, lämnade styrräntan oförändrad på 0,25 procent på onsdagen samtidigt som QE-programmet utökades till 100 miljarder NZD från 60 miljarder.

Nya Zeeland har varit framgångsrika i sin hantering av coronaviruset och kunnat lätta på restriktioner på flera håll, vilket underlättat för den ekonomiska återhämtningen.

Centralbanken noterade dock att den globala störningen mot ekonomin till följd av pandemin håller i och en betydande förändring av de globala och inhemska ekonomiska utsikterna är fortsatt beroende av virusets begränsning.

"Vilket är särskilt osäkert, vilket visats i dag genom återinförandet av sociala restriktioner i Nya Zeeland", skrev RBNZ.

Nya Zeeland rapporterade under tisdagen första fallen av coronavirus på över 100 dagar och nya restriktioner infördes under onsdagen.

Svensk KPIF steg 0,2 procent i juli jämfört med föregående månad enligt SCB, och var upp 0,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infronts prognosenkät var en oförändrad utveckling mot månaden före respektive +0,3 procent från året före väntat.

SCB noterade att högre priser för hyrbilar utgjorde det största bidraget till månadsförändringen i juli. Högre livsmedelspriser, framför allt på grönsaker, tillsammans med prisuppgångar för drivmedel och rekreationstjänster bidrog också uppåt.

"Vi räknar med att inflationen kommer att fortsätta vara låg men dagens utfall är goda nyheter för Riksbanken. Den svenska ekonomin har klarat sig bättre än flera europeiska länder och detta märks i inflationen", sade Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Nordea noterade att inflationen har varit högre än väntat över sommaren, men att kostnadstrycket är fortsatt lågt.

"Kronan har stärkts och löneökningarna är låga. Även om det höga juliutfallet är goda nyheter för Riksbanken och i linje med vår syn att Riksbanken håller reporäntan oförändrad på 0,0 procent under en överskådlig framtid, så står banken fortsatt inför stora utmaningar vad gäller att hålla inflationen och inflationsförväntningarna vid målet", skrev Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Att den underliggande inflationen fortsätter att stiga minskar sannolikheten för kraftiga penningpolitiska stimulanser i närtid men mycket återstår att se när arbetslösheten fortsätter att stiga, enligt Länsförsäkringar.

Kronan mötte siffran med en gäspning, i samband med beskedet var rörelsen marginell och efter det har den stärkts några öre mot framförallt dollarn.

             onsdag kl 10.25 (tisdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    8:7335  (8:7454)  EUR/USD    1:1754  (1:1770)
EUR/SEK   10:2652 (10:2945)  USD/JPY    106:80  (106:38)
Ty obl 2    -0,67   (-0,69)  Ty obl 10   -0,45   (-0,48)
US obl 2     0,16    (0,14)  US obl 10    0,67    (0,64)
Sv obl 2    -0,32   (-0,64)  Sv obl 10   -0,03   (-0,07)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -