BANK
KREDITFÖRLUSTER TOPPADE I 2 KV - BERENBERG (Direkt)

2020-08-12 14:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska bankers kreditförluster var högre än väntat i det andra kvartalet. Det gångna kvartalets reserveringar kan samtidigt ha antagits utgjort toppen till följd av coronakrisen.

Det bedömer Berenberg i en analys enligt Dow Jones.

"Nivån av osäkerheten kommer däremot antagligen att fortsätta vara hög då stödprogram (som kompensation för permittering och semesterbetalningar) skymmer den verkliga nivån på låntagares stress", skriver Berenberg.

Att den europeiska banksektorns intäkter överträffade förväntan i det andra kvartalet hade att göra med oväntat höga tradingnetton och övriga intäkter - således en lågkvalitativ anledning till oväntat höga intäkter. Kärnintäkterna i form av ränte- och provisionsnetto föll däremot cirka 10 procent från det andra kvartalet 2019, lägger Berenberg till.

Aktier i banker som tyska Deutsche och italienska Unicredit och franska BNP Paribas har hämtat igen delar av tappen sedan den värsta krisen i våras. Det breda europeiska bankindexet Stoxx Europe 600 Banks är tillbaka omkring 100 från en botten vid 80 och en topp nära 150 tidigt under 2020.

ECB har uppmanat banker att inte göra utdelning under 2020 för att bland annat ha säkerheter för eventuella kreditförluster och för att ha kapital att kunna fortsätta låna ut så att realekonomin stöttas.

Bild: Stoxx Europe 600 Banks på ett år

Källa: Infront

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -