EMU
JUNI-DETALJHANDELN PEKAR MOT SNABB ÅTERHÄMTNING - ING (Direkt)

2020-08-05 15:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att försäljningen inom euroområdets detaljhandel var högre i juni jämfört med i februari bekräftar förväntningar om en snabb återhämtning efter att ekonomier åter öppnats upp.

Det skriver ING i en analys.

Detaljhandelsförsäljningen inom euroområdet steg oväntat med 1,3 procent i juni jämfört med samma månad 2019.

"Den V-formade återhämtningen i detaljhandeln stöds till stor del av uppdämd efterfrågan då butiker varit stängda över stora delar av euroområdet under perioden med lockdown", fortsätter ING.

Medan försäljningen var klart högre än i februari i länder som Tyskland, Frankrike och Nederländerna nådde inte italiensk och spansk detaljhandelssektor riktigt upp till nivåerna från före krisen, fortsätter banken.

"Man ska dock inte bli för hänförd av dessa starka siffror. När den uppdämda efterfrågan falnar kommer bilden av stigande arbetslöshet och avstannad återhämtning i konsumentförtroendet att dämpa försäljningstillväxten under årets andra halva", lägger ING till.

Det behövs ytterligare några månader statistik för att se om återhämtningen i detaljhandeln blir V-formad. Vidare varnar ING för att euroområdets BNP oavsett inte kan tänkas visa samma återhämtning som detaljhandeln i juni.

"Detaljhandeln täcker en del av ekonomin som är relativt välpositionerad för att återhämta sig snabbt då varushopping inte i samma utsträckning begränsas av social distansering och andra säkerhetsåtgärder som andra delar av ekonomin", skriver ING.

Capital Economics noterar att definitiva inköpschefsindex för juli bekräftar att euroområdets återhämtning fortsatt under inledningen av det tredje kvartalet.

"Men andra delar av ekonomin kommer inte ha återhämtat sig lika snabbt som detaljhandelssektorn. Det ökade antalet virusfall utgör också ett växande hot mot de bredare utsikterna", fortsätter analyshuset.

Capital Economics framhåller även att tjänste-PMI på landsnivå visar liknande bild som detaljhandelsstatistiken.

"De visar att Tyskland och Frankrike har snabbare återhämtningar än de mer turistberoende italienska och spanska ekonomierna", skriver ekonomerna.

Rörande det ökade antalet virusfall runtom i Europa konstateras det att smittan ökar kraftigt i Spanien där också flertalet regioner stängts ned på nytt. Men även i länder som Tyskland och Frankrike kravlar sig nivån av virusfall upp.

"Vi räknar inte med att det återigen sker nedstängningar av hela länder men risken att det blir nödvändigt ökar", skriver Capital Economics.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -